Борба са воденом стихијом

Поплаве највише угрожавају лознички крај. Дрина и Лим опадају, Сава расте. Поплављено око 3.000 кућа, евакуисано 1.500 људи. У Пријепољу проглашено ванредно стање. Мере ванредне одбране у општинама Прибој, Бајина Башта, Љубовија, Мали Зворник, Лозница, Богатић, као и на Сави код Шапца.

Трећег дана поплава, најтежа ситуација и даље је у Лозници, Љубовији, Пријепољу и Бродареву. Дрина и Лим опадају, али Сава код Шапца расте. 

Око 3.000 објеката је поплављено, евакуисано је око 1.500 људи, а вода је поплавила неколико хиљада обрадивих површина.

Река Дрина пробила је насип на два места у селу Мачвански Прњавор, недалеко од Шапца, због чега је почела евакуација још 40 домаћинстава.

"План је био да се жене, деца и пољопривредна добра извуку, а одрасли мушкарци да помогну, али је ситуација толико критична, да и деца раде на санацији насипа. Стигла је и механизација али мислим да је Дрину данас немогуће укротити", рекао је директор шабачке Дирекције за пољопривреду Предраг Срдановић.

У Пријепољу је Општински кризни штаб за ванредне ситуације прогласио ванредно стање. Мере ванредне одбране спроводе се на рекама Лим и Дрина са притокама, на територијама општина Пријепоље, Прибој, Бајина Башта, Љубовија, Мали Зворник, Лозница, Богатић.

Редовна одбрана од поплава на снази је на реци Сави, од ушћа реке Вукодраж до ушћа Дрине, као и на Дрини до Бадовинаца.

Ванредна ситуација у Љубовији

На подручју Љубовије, школе и вртић не раде, грађани се водом за пиће снабдевају из цистерни, а поплављена подручја су и без струје. Саобраћај од Љубовије према Лозници, и Братунцу у Републици Српској, више није у прекиду.

Под водом је огромна површина обрадивог земљишта. Према информацијама из Сектора МУП-а за ванредне ситуације, Дрина се неће повући још најмање 48 сати.

Критична места успешно се бране врећама са песком, читавом дужином земљаног насипа који штити Лозницу од изливања Дрине.

Подземне воде у Лозници плаве оранице, а поплављено је око 6.000 хектара. Евакуисано је око 500 људи, а евакуација становинштва се наставља.

У Бродареву, у насељу Гробнице, срушио се мост на реци Лим, а у прекиду је магистрални пут Бродарево-Пријепоље због изливања реке Лим. Саобраћај је успостављен на деоници магистралног пута Коловрат-Пријепоље-Бродарево, саопштило је предузеће "Путеви Србије".

Како јавља репортер РТС-а, Лим се спустио за 60 центиметара. Железнице Србије увеле су ванредне линије које спајају село Јабланицу са Бродаревом и Пријепољем. 

Услед раста нивоа воде на Сави код Шапца, проглашена је ванредна одбрана од поплава, од ушћа Дрине у Саву, код Шапца ка Београду. Најављено је да ће редовна одбрана од поплава у Београду бити проглашена у ноћи између суботе и недеље.

На реци Колубари са притокама и Јадру, водостаји су у умереном и већем порасту, а наредна два дана биће у мањем порасту и стагнацији.

Помоћ поплављеним подручјима

Министарство за Национални инвестициони план издвојиће средства из свог буџета за 2011. годину за обнову поплављених подручја. Министарка Верица Калановић најавила је да ће санација инфраструктурних објеката, које је поплавио Лим, почети у првим данима пролећа,  када се вода буде повукла и када буде процењена штета.

Град Београд упутиће новчану помоћ од по два милиона динара општинама Пријепоље, Лозница и Љубовија, саопштено је из Градске управе.

Црвени крст Србије становницима Пријепоља и Прибоја упутио је хуманитарну помоћ, док ће становницима Љубовије и Лознице помоћ стићи сутра. У пакетима се налазе храна, основна срдства за хигијену, гумене чизме и ћебад.

У поплављена подручја упућене су и ектричне пумпе за избацивање воде, електричне сушилице за зидове, као и средстава за дезинфекцију.

Председник Србије Борис Тадић најавио је синоћ, у сусрету са грађанима Љубовије, помоћ државе у ублажавању штете од изливања Дрине у том и другим поплављеним подрињским местима.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво