Евакуација због поплава

Наставља се евакуација угроженог становништва у лозничком крају. Дрина у том крају још увек у порасту, док у Љубовији стагнира. Лим прекинуо саобраћај између Србије и Црне Горе. Надолази Сава код Шапца. Председник Србије Борис Тадић стигао у Љубовију. Набујали Лим срушио мост у Бродареву.

Дуж читавог тока Дрине у насељима у лозничком крају до сада је евакуисано више од 500 људи, а евакуација и даље траје и угрожено је око 3.600 становника. Према последњим проценама Штаба за ванредне ситуације Дрина је око 19 часова достигла врхунац у лозничком крају.

Због изливања Лима прекинут је саобраћај између Србије и Црне Горе, на магистралном путу Пријепоље - Бијело Поље.

Лим се излио у месту Стругови код Бродарева, због чега су сва возила која долазе из Црне Горе заустављена на граничном прелазу Гостун, а возила из Србије за Црну Гору из Пријепоља се усмеравају за Пљевља, одакле иду путем уз Тару према Подгорици.

У општини Љубовија, евакуисано је око 150 грађана и поплављено на хиљаде хектара обрадивих површина. Вртићи и школе у тој општини не раде.

У насељима Ваган, Кашице и Стара Љубовија, у околини Љубовије, искључена је струја, а вода није за пиће, већ се користи као техничка.

Aнгажована je механизација и становништво ради на подизању бране од џакова са песком код Ђуриновачког потока, а под водом је и мотел у Љубовији.

У прекиду је саобраћај на путу Љубовија-Рогачица из правца Бајине Баште, и магистрални пут Љубовија-Мали Зворник, код места Црнча, из правца Шапца.

На терену је специјални тим за поплаве из Београда. Помоћ стиже и из Сремске Митровице и Шапца.

Више од 300 домаћинстава евакуисано је у лозничком крају, а ванредна ситуација је проглашена у приобалном појасу дуж читавог тока Дрине у том крају.

Током данашње посете општини Љубовија министар пољопривреде Србије Саша Драгин је рекао да ће поред основних животних намирница бити обезбеђене и пумпе за црпљене воде.

"Као помоћ пољопривредницима биће обезбеђен семенски материјал за поново засејавање поплављених ораница", рекао је Драгин.

Драгин је рекао да ће ветеринарске службе, након повлачења воде, извршити неопходну дезинфекцију и дератизацију ради спречавања избијања заразних болести.

Критично и у Пријепољу

Лим је у Пријепољу достигао највиши ниво у последње три деценије. Из 70 поплављених кућа евакуишу се људи. Од јуче су, у тој општини, под водом куће и саобраћајнице. Најугроженија насеља су Бродарево и Залуг.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је да у Пријепољу проблеме стварају подземне воде, а да је, због изливања Лима, на магистралном путу Љубовија-Зворник прекинут саобраћај.

Ватрогасно-спасилачке екипе су на терену и помажу мештанима у угроженим насељима.

Затворени прелази на Дрини

Гранични прелази Мали Зворник и Љубовија према Републици Српској не раде, због изливања реке Дрине, саопштено је из Управе царина.

Свима који користе та два прелаза препоручује се да, до стабилизације водостаја реке Дрине, користе прелаз Сремска Рача.

Услед пораста водостаја на реци Сави код Шапца, проглашена је ванредна одбрана од поплава од ушћа Дрине у Саву код Шапца ка Београду.

У небрањеном делу Саве под водом је викенд насеље, код старог шабачког железничког моста.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво