Почела евакуација у Подрињу

Драматична ноћ у насељима уз Дрину и Лим. Ноћас стиже поплавни талас, очекује се изливање реке и плављење Семберије. Евакуација почела у Љубовији где је око 50 кућа и мотел под водом. Дрина се излила низводно од Бајине Баште, код Љубовије, Бање Ковиљаче и Лознице, а Лим код Пријепоља.

Водостај Дрине је у порасту, а у току ноћи очекује се и највећи плавни талас, изливање реке из корита и плављење Семберије. Због пораста водостаја река у сливу Саве, услед обилних падавина у Црној Гори и у Србији, проглашене су редовне одбране од поплава.

Неизвесна ноћ очекује Пријепоље, Ужице, Шабац, Лозницу, Богатић, Коцељеву, Љубовију и објекте на обали Дрине. У подручја угрожена водом Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије упутио је специјалистички тим за спасавање. 

Хидроелектрана "Бајина Башта" je безбедна, али се у језеру више не може задржати ни литар воде. Пропушта се сва вода која стиже, а то је око 3.000 литара у секунди. Проток Дрине је чак 11 пута већи него што је то уобичајено.  

Према прогнозама, и овај рекорд биће премашен током ноћи, када се, у дотоку Дрине, очекује да ће још 500 кубних литара воде у секунди.

Последњи пут Дрина је имала толики доток пре 30 година, када је главни талас захватио све низводно од Бајине Баште.

У лозничком крају, Дрина је поплавила прилазне путеве ка викенд насељима. Најугроженији су делови низводно од Лознице, у небрањеном подручју и приобална насеља у Љубовији.

У Љубовији је почела евакуација, пошто је поплављено око 50 кућа и мотел. Становништво  је обавештено о могућим опасностима и упозорено да предузме неопходне мере на уклањању и обезбеђивању имовине.

Уведена су дежурства, ангажована је механизација и сачињен план за евентуалну евакуацију, јавља дописник РТС-а. 

Лим у порасту

У Пријепољу је почела евакуација становништва.  Лим је потопио око педесет кућа, док се око 100 хектара земље налази под водом. 

У Полимљу је у прекиду пут ка Ивању, а четири моста су затворена за саобраћај. Лим прети да се излије и на магистралу ка граници са Црном Гором у Струговима, јавља репортер РТС-а Славица Јовановић.

У току ноћи због прелива Пиве у Мратињу у Црној Гори у Лим ће, а потом и у Дрину у секунди стизати додатних 600 кубних метара воде.

Ватрогасно-спасилачке екипе су на терену и помажу мештанима, у угроженим насељима, како би се на време изместила стока и ствари.  

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова упутио је у Пријепоље специјалистички тим за спасавање и рад на води из Ниша.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи