Улагање у информационе технологије

Србија ће инвестирати 60 милиона евра у развој четири информатичка инкубатора у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду. Информационе технологије су један од кључних елемената развоја и Србија мора да постане играч у том сектору, истакао министар Божидар Ђелић.

Потпредседник Владе Србије и министар за науку и технолошки развој, Божидар Ђелић најавио је да ће Србија инвестирати 60 милиона евра у развој четири информатичка инкубатора у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду.

Министар је новинарима, на Регионалном форуму за унапређење истраживања у области информационо-комуникационих технологија, рекао и да је планирана инвестиција од осам милиона евра у суперкомпјутер, који ће бити смештен на Новом Београду, у Блоку 29.

"Информационе технологије су један од кључних елемената развоја у 21. веку и Србија нема избора, мора да постане играч у том сектору", рекао је Ђелић нагласивши да су наведене инвестиције део пута ка том циљу.

Према његовим речима, сваки од четири информатичка инкубатора коштаће по 15 милиона евра, а новац је обезбеђен у оквиру 400 милиона евра ванбуџетских средстсва за инвестиције у научну и технолошку инфраструктуру у Србији.

"Држава ће радити на томе да што већи број великих технолошких фирми дође у Србију", рекао је Ђелић и подсетио да Мајкрософт већ има развојнии центар у Београду, да је Сименс преузео неколико инжењерских фирми, као и да су присутне и фирме из Пољске и Русије.

Ђелић је најавио да ће се радити и на развоју у области моторних система, управљања енергетском мрежом и сигурности на Интернету.

Министар је додао и да ће 1.800 истраживача из Србије радити на развоју информационих технологија, што је 800 више него у претходном циклусу, нагласивши да Србија има добар успех у оквиру европских пројеката.

Регионална сарадња 

Министарка за телекомуникацију и информационо друштво Србије Јасна Матић очекује да ће Регионални форум за унапређење истраживања у области информационо-комуникационих технологија, помоћи развој сарадње у тој области у региону.

Према њеним речима та сарадња омогућиће научницима из региона да заједнички конкуришу за фондове Европске уније.

Матићева је нагласила да ће заједничка декларација са форума претпоставити да ће се он усталити, како би се направиле сталне везе између научних заједница и лакше формулисали пројекти који ће конкурисати код Европске комисије.

На Регионалном форуму у Београду учествују представници земаља Западног Балкана, Бугараске и Словеније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво