Студенти настављају штрајк

Око 50 студената и после вечерашњих разговора са министрима просвете и финансија, настављају штрајк глађу, док не виде исход сутрашњих разговора са министром Обрадовићем и градоначелником Ђиласом.

На састанку студената са представницима Владе није постигнут коначан договор о захтевима студената, који штрајкују глађу испред зграде Владе. Министарсто просвете нема новца, али се може наложити деканима појединих факултета да студенте ослободе школарине у потпуности или делимично, закључак је вечерашњег разговора.

Студенти су одлучили да и ноћас остану испред зграде Владе да сачекају сутрашњи разговор са градоначелником Драганом Ђиласом, пошто им је град понудио помоћ.

Члан преговарачког тима Ненад Узелац са Факултета политичких наука рекао је новинарима да се деканима Географског факултета, Високе електротехничке школе и Факултета примењених уметности може наложити да ослободе студенте са 60 поена целе школарине, са 54 поена 70 одсто школарине, а са 48 поена 45 одсто школарине.

Што се тиче ФПН, та понуда већ је дата, рекао је Узелац и најавио да ће студенти сутра имати састанак са градоначелником Београда Драганом Ђиласом.

Град је, како је рекао Узелац, донео неку политичку вољу да студентима помогне у финансирању и најавио да ће састанку присуствовати министар просвете.

Двоипочасовном састанку присуствовали су министар просвете Жарко Обрадовић, министарка финансија Диана Драгутиновић, помоћник министра просвете Слободан Јауковић и четири члана из тима студената.

Студенти други дан штрајкују глађу, тражећи да се из буџета финансирају сви који имају најмање 48 бодова. Студенти су ноћ провели у импровизованом шатору, постављеном на тротоару, уз зграду Владе, у Немањиној 11.

Како је рекао члан преговарачког тима Марко Павловић, осим хладноће, није било других непријатности и ниједан студент није имао здравствених проблема, с обзиром на то да су јуче почели штрајк глађу.

Студенти су припремили ћебад, воду, картоне, а од најлона су направили шатор, једним делом прикачен за зграду Владе, а другим за оближњу бандеру.

Грађани су, како каже Павловић, солидарни, па су штрајкачи, током ноћи и јутрос, добили чај и воду. Према његовим речима, студент, учесник штрајка, коме је аутомобил прешао преко стопала у јучерашњем инциденту, добро је и опоравља се код куће.

"Сви родитељи су јако забринути за своју децу, али знају да то радимо због њих. Подржавају нас, неки родитељи су чак и били овде, на неколико сати, па отишли", каже студенткиња Факултета политичких наука Миа Поповић.

"Плаћена школарина, не буџет, то треба нагласити, од тога нећемо одустати. Спремни смо на компромис, ако буду хтели са нама да разговарају", изјавио је студент Високе ИЦТ школе Жарко Недић.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић рекао је да ће Покрајина, иако то није у њеном домену, финансирати школовање студената на мастер студијама, за новембар и децембар, као и да ће са ресорним министарством и Новосадским универзитетом и наредне године радити на томе.

Штрајкују студенти Факултета политичких наука, Географског факултета, Високе пословне школе, Високе електротехничке школе, факултети Универзитета уметности, а подршку колегама дали су и академци Филозофског и Филолошког факултета.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво