За рушење 275 кућа

Од 3.355 прегледаних кућа, за рушење 275. Од 10. децембра почиње исплата грађанима чије су куће потпуно уништене земљотресом, а за делимична оштећења, исплата следи после Нове године. Изабрано 14 произвођача који ће градити монтажне куће за Краљевчане.

Комисије за процену штете изазване земљотресом оцениле су да, од 3.355 прегледаних кућа, 275 мора да буде срушено, а грађани ће, од данас, моћи да добију копије записника комисија за процену штете.

Истовремено, изабран је конзорцијум од 14 произвођача који ће градити монтажне куће за Краљевчане који су остали без кућа. Градоначелник Љубиша Симовић најавио је да ће уговор са изабраним произвођачима бити потписан сутра.

Љубиша Симовић је најавио и да ће данас бити формирана комисија за жалбе.

"Грађани могу да се жале на расподелу материјала и друге помоћи, као и на налаз Комисије за процену штете. Не могу да се жале на одлуке првостепене и другостепене комисије, јер је њихов посао био само да процене да ли је објекат безбедан за живот или није", нагласио је Симовић.

Мештани Витановца, Шумарица и дела Сирче записнике ће моћи да преузму у уторак, у градској управи. Од среде, записници ће стизати на кућну адресу.

Градоначелник Симовић прецизирао је да ће финансијску помоћ од 100.000 динара добијати они грађани чије су куће претрпеле степен оштећења четврте категорије, док ће 120.000 добити они којима су куће претрпеле оштећењe пете категорије.  Према речима градоначелника Краљева, у финансијску помоћ урачуната су средства за пројекат санације.

"За израду пројекта санације признајемо цену до два евра по квадрату за максимално 200 квадрата. Оно што преостане од ових 100.000 динара за четврту, односно 120.000 динара за пету категорију оштећења, јесте финансијска помоћ домаћинству", рекао је Симовић.

За санацију оштећења од прве до треће категорије није потребан пројекат санације.

Македонија помаже Краљево

Влада Македоније, Скопље и општина Ђорче Петров донели су одлуке о додели новчане помоћи Краљеву у вредности више од 61.000 евра, саопштила је македонска амбасада у Београду.

Вест о катастрофалном земљотресу у Краљеву примљена је међу грађанима Републике Македоније са великим жаљењем и искреним саосећањем, навела је амбасада у саопштењу.

Тим поводом, Влада Републике Македоније, на седници одржаној 17. новембра, донела је Одлуку о додели новчане помоћи настрадалим грађанима Краљева у износу од 3,1 милион денара (50.000 евра).

Истовремено, град Скопље и општина Ђорче Петров, која је збратимљена са Краљевом, донели су Одлуке о додели новчане помоћи Краљеву у укупном износу од 700.000 денара (11.350 евра), наведено је у саопштењу.

Амбасада поздравља све напоре које улажу грађани и Влада Србије у санацију огромне штете и очекује да ће и помоћ из Македоније правовремено бити прослеђена најугроженијим Краљевчанима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво