Протест Бугара у Босилеграду

Припадници бугарске националне мањине протестовали у Босилеграду јер су, како тврде, незадовољни својим статусом у Србији. Окупљање и протесна шетња су протекли без иницидената.

Стотинак припадника две политичке странке из Србије и Бугарске протестовало је у Босилеграду. Окупили су се поводом 91. годишњице Нојског споразума, којим је Босилеград припојен тадашњој Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Полиција је обезбеђивала скуп, инцидената није било.

Парола "90 година српског ропства" на челу колоне, бугарске заставе, националистичке песме и химна. Протестом желе, кажу, да скрену пажњу на тежак живот мештана, а не да се одвоје од Србије.

Иван Николов портпарол Демократског савеза Бугара каже да на скупу није позвао на прекрајање граница, већ жели да скрене пажњу на положај бугарске националне мањине.

Из Бугарске су, да подрже скуп, стигле присталице националистичке партије АТАКА, у пар аутобуса. Остали су застали код границе. 

Димитар Димитров из Демократског савеза Бугара наводи да је доста живота у колонији, и да их Србија експлоатише, воду из Лисинског језера повлачи ка Власини. Траже да деца у школама уче на матерњем језику, културне и спортске контакте са Бугарском.

За локалну самоуправу ти захтеви су неосновани."Имају право да по законима Србије уче на свом матерњем језику, и Србија, по тим законима предњачи у Европи"‚ истакао је председник општине Владимир Захаријев. 

По последњем попису око 10.000 становника живи у Босилеграду, већином припадника бугарске националне мањине. За мештане су економска питања важнија од политичких. 

Демократски савез Бугара је парламентарна странка, имају два опозициона одборника у локалној скупштини.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво