Опало поверење грађана у ЕУ

Интересовање земаља Западног Балкана за улазак у ЕУ углавном опада, показало истраживање "Галупа". У Србији забележен пад са 61 на 44 одсто. Међутим, ако би се на референдуму одлучивало о уласку Србије у Европску унију, 63 одсто грађана гласало би "за". Грађани највише поверења имају у војску.

Истраживање "Галуп балкан монитора", када је реч о ЕУ, показује да је у Србији подршка грађана европским интеграцијама са 61 одсто, колико је износила 2006. године, пала на 44 одсто.

"Галупово" истраживање показало је да је и у земљама чланицама однос грађана према значају приступања био негативнији, што су оне биле ближе ЕУ.

Заменик директора Канцеларије за Европске интеграције Срђан Мајсторовић навео је да грађани Србије постају свесни свих предности и мана Европске уније и да су, како је рекао, почели да рационално размишљају о чланству.

Према његовим речима, иако међу становницима постоје извесне недоумице о самој Унији, постоји чврсто језгро од 63 одсто које би увек гласало за чланство.

Амбасадор Португала у Србији Луис де Алмеида Сампаио истакао је да ти подаци показују најважнију ствар - да је процес припрема за интеграције довео до побољшавања односа Србије са суседима.

Сампаио је рекао да је позитиван искорак сваке земље могућ само у оквиру ЕУ и истакао да Унија неће доживотно отезати и смишљати тактику за спречавање српских интеграција.

"Ако Србија и њени становници буду желели да буду део Европе, то ће и постати. Највећи део посла са процесом интеграције Србије јесте на њеним институцијама и лидерима, а и политика ЕУ мора да буде активнија у том смеру", навео је Сампаио.

Највеће поверење у војску и цркву

Традиционално, грађани Србије највише поверења имају у војску и цркву, с тим што је током истраживања војска претекла цркву и на првом је месту. Смањено је поверење у цркву међу православним и католичким верницима, за разлику од муслимана, међу којима је оно порасло.

Већина грађана Србије, 73 одсто, сматра да је Косово део Србије, 49 одсто сматра да становници Косова имају право да сами одлуче о статусу, док 45 одсто сматра да ће оно постати независно, без обзира на то шта држава учини.

За чланство Србије у НАТО-у изјаснило се 38 одсто грађана старијих од 15 година, у истраживању које је спроведено на узорку више од 1.000 становника.

Одбеглог хашког оптуженика Ратка Младића 38 одсто испитаних сматра патриотом, а 19 одсто о њему размишља као о ратном злочинцу. Тридесет пет одсто испитаника сматра да власти Србије знају где је он, али да одбијају да га изруче.

Петина у тешкој економској ситуацији

Велики проценат, 70 одсто грађана Србије, према овом истраживању, тешко излази на крај са својим месечним приходима, док око 19 одсто становника има веома озбиљан проблем са животним стандардом.

У Србији, свега шест одсто незапослених сматра да ће сигурно добити посао у наредних годину дана, док чак 39 одсто сматра да за то постоје добре шансе.

Истраживање је показало да 19 одсто становника и даље жели да напусти Србију, али само под идеалним условима.

Државним институцијама у свету најмање верују Украјинци, свега 17 одсто, а највише Финци, 82 одсто, док се за поверење државним институцијама изјаснило 44 одсто Срба.

Српска престоница је, према истраживању, најтолерантнија у региону према хомосексуалцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво