За рушење 138 објеката

Kомисијe у Краљеву утврдиле да је неопходно рушење 138 објеката, који су уништени у земљотресу. Први мобилни објекти за становање расподељени најугроженијим породицама.

Другостепена комисија у Краљеву до сада је за рушење одредила 138 стамбених објеката. Први мобилни објекти за становање, од педесетак колико их је до сада допремљено том граду, расподељени су најугроженијим породицама чији су станови и куће потпуно уништени у земљотресу.

Првостепена комисија је прегледала 11.365 објеката и утврдила да 1.553 нису више за употребу.

Градоначелник Краљева Љубиша Симовић је рекао да се очекује да ће у понедељак у Краљеву бити стотинак комисија за процену штете које ће послати скоро сви градови и општине из Србије.

"Ако будемо имали планирани број комисија за процену штете, посао бисмо могли завршити за мање од месец дана", рекао је Љубиша Симовић.

Градоначелник Краљева је објаснио да је оцена другостепене комисије која одреди неки објекат за рушење коначна и да нема могућности жалбе.

Градоначелник Краљева је рекао да ће Штаб за ванредне ситуације у Краљеву, на основу записника комисија за процену штете, направити листу приоритета за санацију индивидуалних објеката страдалих у земљотресу.

"Тек на основу тога почеће подела грађевинског материјала који у Краљево стиже свакодневно", рекао је градоначелник.

"Грађани могу очекивати помоћ првенствено у грађевинском материјалу, и евентуално, ако буде могућности, у новцу. Израда пројектне документације за куће којима је потребна озбиљнија санација, биће на терет грађана, јер је то преобиман посао у који не можемо да се упустимо", рекао је Симовић.

Помоћ из Беча

Новац за помоћ Краљеву стиже и из дијаспоре.

На иницијативу Заједнице српских клубова у Бечу синоћ је одржана приредба под мотом "Помоћ за Краљево", а прикупљена средства биће директно упућена најугроженијим породицама у том граду.

Председник Заједнице српских клубова у Бечу Борислав Капетановић објаснио је да тим гестом организација жели да апелује и на остале клубове и удружења широм Аустрије да помогну граду који је претрпео огромну материјалну штету због земљотреса.

Присутнима на хуманитарном концерту се обратио и шеф конзуларног одељења српске амбасаде у Аустрији, Коста Симоновић, који је рекао да тежак земљотрес који је погодио Краљево поново ставља на испит солидарност дијаспоре према матици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво