Манастири под контролом СПЦ

Сви манастири епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске под контролом СПЦ-а, пошто је КПС извео побуњене монахе и бившег владику Артемија из манастира Дубоки поток. Сви монаси, свештеници и верници радују се што се све добро завршило и што су се вратили уобичајном животу, рекао владика Теодосије, за РТС.

Манастири Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске су под контролом СПЦ, након што су припадници Косовске полицијска службе извели рано јутрос групу побуњених монаха и бившег владику Артемија из манастира Дубоки поток, у општини Зубин поток на Косову.

Новоименовани епископ рашко-призренски Теодосије рекао је за РТС да је стање у манастирима те епархије мирно, "као после буре, а када сви осећају тишину".

"Сви монаси и свештеници и верници на овом простору радују се што се све добро завршило, што су се сва искушења и невоље завршиле на најбољи начин и што су се свештеници и монаси вратили свом уобичајном животу", рекао је владика Теодосије.

Новоименовани владика рашко-призренски каже да није очекивао да ће после избора за епископа рашко-призренског, именовања које му је Сабор указао, да се суочи са овако великим проблемом и "пожаром који је требало гасити".

"Овај проблем не постоји од јуче, ми се са тим носимо низ година, само што је сада кулминирао. Било је доста стрпљења, одлучности, да све решимо на миран начин", рекао је владика Теодосије.

"Свети архијерејски сабор, органи наше државе, свештенство, монаштво, верни народ, сви су били спремни да се овај проблем реши. Могу да кажем да су сви на Косову и Метохији положили испит, ја сам заиста срећан и поносан због тога", исатакао је владика.

Екипа РТС посетила је манастир Црна Река, кога од синоћ, после покушаја упада бивших монаха тог манастира, и присталица Артемија, чува двадесетак полицајаца. У току је служба, прва коју владика Теодосије служи као епископ рашко-призренски.

КПС извео рашчињеног владику из манастира

Косовска полиција извела је јутрос побуњене монахе и рашчињеног владику Артемија из манастира Дубоки поток у општини Зубин поток. Акцију су извели припадници КПС, који у овом делу Косова сачињавају искључиво Срби.

У саопштењу Епархије се истиче да је полиција јутрос достојанствено обавила свој посао и извела узурпаторе ван манастира без употребе силе.

Наводи се да је извођење "узурпатора манастира трајало скоро до 4.30 часова ујутро и да је мањи инцидент направио бивши владика Артемије када се закључао у собу и није хтео да изађе и поред више позива полиције.

"Тек када је благослов дао игуман манастира Ромило, полицајци су развалили браву, после чега је бивши владика сам сишао до кола и одвезао се у правцу административног прелаза заједно са својим присталицама", каже се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је рашчињеног владику током јучерашњих догађаја подржавало око 40 монаха и десетак грађана и да је СПЦ већ покренула кривичну тужбу против "расколничке групе коју води бивши епископ Артемије".

"Очекује се да ће сви учесници у овим немилим догађајима бити убрзо кривично процесуирани по законима Србије због насилне узурпације имовине СПЦ и угрожавања јавне безбедности и мира", истиче се у саопштењу.

Додаје се и да се представници Еулекса нису мешали у посао полиције нити су улазили у манастир и као потпуно нетачне и злонамерне одбацују се тврдње да је ангажована албанска јединица Роса или специјалци.

"У Дубоком потоку су били ангажовани само локални Срби који имају добре везе са свештенством и народом и који су у овој нимало лакој ситуацији показали завидну професионалност и стрпљивост", пише у саопштењу Епархије.

Владика Артемије је синоћ рашчињен, одлуком Сабора Српске православне цркве. Њему је одузет чин владике и враћен је у ред монаха.

Владика Артемије пензионисан је на мајском Сабору СПЦ-а пошто су утврђене финансијске малверзације у епархији рашко-призренској коју је водио, а Синод му је у септембру забранио свештенодејства пошто је одбио послушност црквеном врху.

Одлуку о враћању Артемија у ред обичних монаха Сабор је донео након што се пензионисани владика оглушио о црквене каноне и са групом одбеглих монаха, насилно упао прво у манастир Дубоки поток, а потом и у Девине воде на северу Косова и Метохије.

Артемије је у манастиру Дубоки поток, упркос забрани, јуче служио јутарњу литургију. Сабор СПЦ оптужио је јуче рашчињеног владику да је тим чином и формално ушао у раскол са СПЦ.

Његов наследник на месту Епархије Рашко-призренске, владика Теодосије је јуче поподне зато напустио заседање Сабора СПЦ и хитно отишао на Косово и Метохију.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво