Рашчињен епископ Артемије

Сабор СПЦ рашчинио пензионисаног владику рашко-призренског Артемија. Манастири које je Артемије запосео са следбеницима вечерас враћени под управу СПЦ. Полиција привела неколико Артемијевих следбеника. Сабор СПЦ поднео кривичне пријаве, због насиља и узурпације имовине у власништву СПЦ.

Пензионисани владика рашко-призренски Артемије (Радосављевић) рашчињен је вечерас, трећег дана редовног јесењег заседања Светог архијерејског сабора.

У званичном саопштењу Сабора каже се:

"После упознавања са свим релевантним чињеницама и исцрпне расправе, Свети архијерејски сабор је, са великом жалошћу, али и одлучно стајући у одбрану светог и спасоносног јединства Цркве, због доказаних и од њега самога потврђених најтежих канонских кривица - свештенослужења под важећом забраном свештенодејства, одбијања послушности Сабору, стварања раскола и насилног заузимања појединих манастира Српске православне цркве у Епархији рашко-призренској, чак уз учешће наоружаних појединаца и физичко угрожавање монаха у тим манастирима - лишио умировљеног епископа рашко-призренског Артемија епископског чина и вратио га у ред монаха."

Tа саборска одлука донета је већином гласова.

Сабор је одлуку о одузимању епископског чина Артемију донео пошто је он, са четрдесетак својих следбеника, одбеглих монаха и монахиња, узурпирао два манастира на северу Косова - Дубоки Поток и Девине Воде.

Артемијеве присталице покушале су данас и упад у манастир Бањску, али су их спречили грађани, који су им блокирали пут.

Епархија рашко-призренска је саопштила да је полиција Србије привела неколико насилника (следбеника рашчињеног владике Артемија) код манастира Црна Реке, где су они покушали да провале.

"Монасима Кипријану и Мартинијану одређено је задржавање од 48 часова, док су остали учесници покушаја насилне провале у манастир Црну Реку, међу њима и јеромонах Николај Негојевић (бивши игуман тог манастира), дали изјаве у полицији", наводи се у саопштењу Епархије.

Како је саопштила Епархија рашко-призренска, новоизабрани епископ рашко-призренски Теодосије вечерас, око 19 часова, у пратњи свештенства и народа са севера Косова, као и српске полиције ушао је у манастир Девине Воде, који је данас рано по подне насилно окупиран од стране присталица рашчињеног владике Артемија.

Епископ Теодосије је вратио канонску управу у тај манастир, где се сада налази настојатељ манастира, јеромонах Фотије, са монасима верним Српској православној цркви.

"Након преузимања овог манастира из рука расколника, владика Теодосије је продужио до манастира Дубоки Поток, како би успоставио канонски поредак и у том окупираном манастиру СПЦ", наводи се у саопштењу.

Очекују се нове санкције

"С обзиром на то да су одбегли монаси епископа Артемија безаконо и антиканонски служили свету литургију у Дубоком Потоку и учествовали у низу насилних радњи против канонских манастира СПЦ, очекује се да ће Црквени суд убрзо проширити црквено-судску оптужницу и применити додатне канонске мере лишења свештеног чина и вероватно одлучења од Цркве на известан период", каже се у саопштењу. Даље се наводи:

"Осим тога, за сва лица за која има доказа да су учестовала у кривичним преступима заједно са рашчињеним владиком, покренуте су кривичне пријаве при судовима Републике Србије. Очекује се да ће се вечерас и у манастир Дубоки Поток вратити канонски ред и поредак и да ће узурпатори, заједно са монахом Артемијем, напустити ову светињу и вратити управу канонском игуману Ромилу".

"Владика Теодосије је по уласку у Девине Воде одмах посетио затвореног игумана Ромила који је претрпео бројна шиканирања и претње, јер није желео да допусти узурпаторима да уђу у манастирску цркву", саопштава Епархија рашко-призренска.

Сабор поднео кривичне пријаве

Сабор је поднео кривичне пријаве против Артемија и његових следбеника, због насиља и узурпације имовине у власништву СПЦ.

Владика бачки Иринеј рекао је: "Све делатности епископа Артемија... канонски су ништавне". Он је додао да је Артемије, заједно са својим следбеницима, крајње неразумним поступком, ступио је на пут отвореног раскола и устао на саборно јединство СПЦ.

Сада већ рашчњени епископ Артемије служио је јутрос литургију у манастиру Дубоком Потоку.

"Ми се нисмо ни од кога одвојили. Ми нисмо никакви расколници. Ми не стварамо ништа ново. Ми се само трудимо да одржимо оно што су нам наши славни и свети преци предали", рекао је владика Артемије.

Приликом упада у манастир Девине Воде код Звечана, присталице владике Артемија су развалили манастирска врата, а у групи од око педесетак особа налазили су се и рашчињени јеромонаси Ксенофонт Томашевић и Иринеј Ристић.

Владика бачки Иринеј рекао је да су поступци Артемија тужан и опасан преседан, наводећи да је он прекршио више црквених канона, а да га следи четрдесетак одбеглих монаха и монахиња који делују као, како је рекао, својеврсна секта.

Због неправилности у пословању Епархије рашко-призренске, Артемије је привремено разрешен дужности управника Епархије одлуком Синода од 13. фебруара 2010. године, а за администратора је тада постављен пензионисани епископ Атанасије (Јевтић).

Артемије је пензионисан на мајском Сабору СПЦ. Сабор је јуче, на редовном јесењем заседању, за новог управитеља Епархије рашко-призренске именовао епископа липљанског Теодосија.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво