Тло у Краљеву не мирује

Током ноћи и јутра, у Краљеву забележено више потреса. Сеизмолози кажу да нема разлога за панику и да је то последица смиривања тла. Данас расподела помоћи.

Више слабијих потреса, који су се догодили синоћ од 22 сата до јутрос око 6.30, додатно су узнемирили грађане Краљева, иако нису проузроковали веће штете на објектима.

Синоћ се осетио још један јачи земљотрес од 4,4 степена Рихтерове скале. Епицентар земљотреса регистрован је осам километара северозападно од града, код аеродрома Лађевци. Тај удар био је за један степен Рихтера слабији од главног удара у среду и знак је смиривања тла, саопштили су у Сеизмолошком заводу Србије.

Последњи потрес у 6.39 био је јачине 3,9 степени Рихтерове скале, јавља дописник РТС-а. Хитној служби јавило се неколико грађана са лакшим повредама и више оних који су помоћ затражили због узнемирености.

У Центру за обавештавање кажу да грађани нису пријавили нова оштећења на објектима, али јављају да су конструкције кућа које су већ оштећене све нестабилније, после најновијих удара. Број породица чије куће нису за коришћење повећао се за још 50.

Један број људи је и прошлу ноћ провео у аутомобилима, а многи, чије куће су знатно оштећене, код родбине и пријатеља. Цели ноћ и дан у граду је била ангажована тешка механизација на рашчишћавању улица.

И ватрогасне екипе имале су посла, интервенисале су на позив грађана. Из Градског штаба апелују на грађане да не склањају траке које обележавају небезбедне објекте, јавља дописник РТС-а.

Вода у Краљеву још увек се не може користити за пиће.

Кризни штаб града Краљева издао је две наредбе - измену радног времена за угоститељске објекте, као и забрану јавног окупљања док траје ванредно стање, јавља репортер РТС-а који се налази у Лађевцима, надомак Краљева.

Како је најављено, од сутра ће се грађанима Краљева, који даноноћно раде на рашчишћавању улица и дворишта, придружити и 100 припадника Жандармерије. У полицији је договорено да се полицајци који то могу, добровољно одрекну дела плате, у корист својих колега из Краљева, који су директно погођени последицама земљотреса.

Ђаци највероватније неће кренуту у понедељак у школу.

У земљотресу у Краљеву пријављено је оштећење на 4.000 објеката, а до сада је утврђено да се у 310 кућа и станова не може живети, изјавио је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Дачић је рекао да су стручњаци до сада прегледали 1.130 оштећених објеката и додао да од тога десет одсто чине јавне зграде, а остало су приватне куће и станови.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Предраг Марић рекао је да је приоритет надлежних служби наставак прегледа оштећених објеката и дистрибуција помоћи.

Марић је указао на потенцијалну опасност да у наставку таласа смирујућих потреса и нових подрхтавања тла, попут јутрошњег, оштећени објекти буду додатно нарушени.

Говорећи о збрињавању најугроженијих, Марић је рекао да ће се знати, када се заврши седница Градског штаба, тачан податак о броју људи који су ове ноћи потражили привремени смештај у организацији градског штаба.

Марић је рекао да је снабдевање струјом потпуно стабилизовано, а да се спровођење додатних анализа воде очекује.

Расподела помоћи

Влада Републике Србије одобрила је Републичкој дирекцији за робне резерве бесповратну испоруку више од 452.000 комада црепа, вредног око 14 милиона динара, и 10.500 конзерви. Штаб за ванредне ситуације града Краљева данас почиње расподелу помоћи.

У Краљево је из робних резерви до сада стигло око 40.000 црепова, али се ова бројка из сата у сат мења, јер шлепери које су обезбедили Војска Србије и бројне краљевачке фирме континуирано пристижу на стовариште у Адранима.

Истим темпом и без већих проблема обавља се и дистрибуција црепа по месним заједницама, рекао је заменик градоначелника Краљева Вукман Ракочевић.

Дистрибуција хране почеће сутра, најавио је помоћник градоначелника Вукомир Митровић и додао да је до сада стигло 10.500 конзерви од Министарства за трговину, од "МК комерца" по пет тона гриза, шећера и кукурузног брашна, 10 тона пшеничног брашна, а фирма "Еко фарм" је поклонила 7.200 литара воде "Одмењска".

"Екипе Црвеног крста, месних заједница и Центра за социјални рад сутра ће кренути по селима да поделе храну. Приоритет ће бити социјално најугроженији, али и породице које због разрушених домова више немају ни простор, ни уређаје на којима би спремали храну, рекао је Митровић.

Министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић најавила је да ће из интервентних средстава тог министарства бити издвојено око 100 милиона динара за санацију оштећених објеката у земљотресу који је погодио Краљево.

"Прво ће бити обновљен здавствени центар у Краљеву, па остали објекти јавне инфраструктуре, као што су школе, вртићи, домови здравља, амбуланте и друго", рекла је Калановић.

Компанија "Интермол", чланица МОЛ групе у Србији, саопштила је да је помогла Краљеву донирањем 2.000 литара горива. Компанија "Хемофарм" саопштила је да ће Здравственом центру Студентица у Краљеву послати лекове у вредности од 10.000 евра.

Град Ниш ће, одлуком градоначелника Милоша Симоновића, упутити новчану помоћ Краљеву од два милиона динара.

У намери да помогне грађанима Краљева и Нови Сад ће послати 12 шлепера грађевинског материјала и хране у укупној вредности од пет милиона динара.

У камионима, који ће кренути сутра биће 48 тона цемента, 8,4 тоне арматуре, 36 кубних метара резане грађе и око 30.000 комада црепа и гитер блокова. Пошиљка садржи и 15 тона брашна, 10 тона јабука, 1.000 литара јестивог уља, 5.000 месних пакета и 1.000 конзерви грашка.

Јавно предузеће "Србијашуме" саопштило је да ће обезбедити становницима Краљева помоћ у виду огревног дрвета и грађе, која ће им бити потребна за реконструкцију објеката оштећених у земљотресу.

Принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина саопштили су да ће у Краљево послати пет тона намештаја и 2.000 векни хлеба.

Подршка стиже и из Бањалуке, одакле ће, као интервентна помоћ, бити упућено 50.000 конвертибилних марака, а биће формиран и штаб за прикупљање помоћи. Помоћ су понудиле и организације Црвеног крста и Црвеног полумесеца из земаља окружења и остатка Европе.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво