Стиже помоћ у Краљево

Прве новчане, као и помоћ у грађевинском материјалу, храни и одећи пристиже у Краљево после земљотреса који је нанео велику материјалну штету. Током ноћи и јутра осетило се неколико мањих потреса. Најновији биланс око 5.000 оштећених објеката. Живот у граду се постепено нормализује.

У Краљево је почела да пристиже помоћ за ублажавање последица земљотреса који је погодио тај град и околину и нанео велику материјалну штету. Влада Србије одобрила је Републичкој дирекцији за робне резерве бесповратну испоруку више од 452.000 црепова, вредности око 14 милиона динара, као помоћ становништву општине Краљево.

Грађевински материјал, који је вечерас допремљен у Краљево, биће сутра дистрибуиран преко месних заједница и канцеларије Црвеног крста. 

Влада је одлучила да издвоји два милиона динара за изградњу куће породици Сташић из Краљева, чији су чланови трагично страдали у земљотресу.

Републичку дирекцију за имовину, Влада је задужила да кревете, душеке, столице, врата и грђевински материјал ускладиштен у магацину у Крагујевцу уступи Краљеву. Угруженом становништву биће предато 10.500 комада конзервиране хране.   

Министарство просвете издвојило је два милиона динара, Канцеларија за одрживи развој недовољно развијених подручја милион динара, Министарсво пољопривреде, шумарства и водопривреде обезбедило је помоћ у храни.

Министарство пољопривреде је преко донатора обезбедило око 50 тона шећера, а очекује да ће издвојити и око 28.000 литара уља, као и брашно.

Новчану помоћ угроженим породицима данас су уплатили и премијер Мирко Цветковић и министар Драган Шутановац. Премијер је уплатио 105.000 динара, а Шутановац министарску плату од око 102.000 динара.

Влада Војводине упутила је помоћ Краљеву, вредну пет милиона динара. У једном шлеперу су прехрамбени производи и средства за хигијену, а у другом 25.000 литара негазиране минералне воде.

Помоћ од пет милиона динара Краљеву данас је уплатио и Град Београд.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је да је у том граду у току акција прикупљања помоћи у грађевинском материјалу за оштећене објекте.

Током ноћи и јутра у Краљеву се осетило неколико мањих потреса, што је последица смиривања тла, после јучерaшњег земљотреса јачине 5,4 степена Рихтерoве скале, у коме су две особе погинуле, а стотину повређено.

Хиљаде Краљевчана ноћ је провело ван својих оштећених домова, код рођака и пријатеља, а велики број њих преспавао је у аутомобилима, због страха од нових потреса.

Од око 5.000 пријава грађана, Комисија за процену штете констатовала је стање на само 10 одсто кућа и стамбених зграда. У насељу Сијаће Поље, забрањен је улазак у 50 кућа, а још неколико стотина породица чека иста судбина и још једна ноћ под ведрим небом.

Живот у граду се нормализује

Иначе, живот у Краљеву и околини се постепено нормализује. Сви кварови на водоводној мрежи су отклоњени, али вода и даље није за пиће, па се град снабдева водом из цистерни.

На седници Кризног штаба у Краљеву, којој је присуствовао и министар Слободан Милосављевић, директор краљевачког "Водовода" Марко Ромчевић је рекао да сви корисници воде са градског водовода имају воду која се за сада користи као техничка због замућености.

Цео краљевачки крај добио је вечерас струју. Поправљена је трафостаница у селу Сирча, у близини епицентра земљотреса, која напаја пет одсто домаћинстава и објеката краљевачког подручја.

Краљевачка "Топлана" имала је проблема са мањим кваровима, од којих је већина отклоњена.

Вртићи и школе у Краљеву и околини нису радили. За све ученике основних и средњих школа у Србији, иначе, почео је јесењи распуст, који ће трајати до 8. новембра.

Министар просвете Жарко Обрадовић рекао је да постоји могућност да у Краљеву буде продужен распуст, а да ће одлука о евентуалном скраћивању наставног програма бити донета након стручног прегледа и процене оштећености школских зграда.

Затворена је до даљег Општа болница, а хируршки блок ради у режиму хитних случајева.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво