Дан после земљотреса

Држава ће брзо реаговати и доставити грађевински материјал из робних резерви за санацију штете начињене у земљотресу, рекао председник Тадић у Краљеву. Грађани, уз помоћ специјализованих служби, рашчишћавају терен. Локалне власти прогласиле ванредну ситуацију. У појединим деловима града нема струје и воде. Прва помоћ Владе од шест милиона динара.

Свега неколико сати после земљотреса у Краљеву почело рашчишћавање рушевина. Улице Краљева јутрос су прекривене комадима бетона, стакла, циглама, малтером, док, после ноћашњег главног потреса, накнадни удари и даље повремено потресају град. У појединим деловима града и даље нема струје ни воде.

Председник Србије Борис Тадић посетио је Краљево, где је разговарао са градоначелником  Љубишом Симовићем и представницима Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, који су га упознали са ситуацијом у граду.

"Држава ће брзо реаговати и доставити грађевински материјал из робних резерви за санацију штете начињене у земљотресу", рекао је Тадић у том граду.

Председник Србије је одао признање припадницима специјалне јединице МУП-а Србије који су стигли одмах по земљотресу како би рашчишћавали рушевине, као и грађанима који су показали високу свест и одржали ред и мир у граду.

Тадић је такође истакао да су лидери политичких странака оставили по страни страначке разлике и показали солидарност са страдалима.

Тадић је посетио и насеља Јарчујак и Грдица, у којем је ноћас у земљотресу погинуо брачни пар Наталија и Синиша Ташић, а потом и Здравствени центар "Студеница".

После седнице Градског штаба, проглашена је ванредна ситуација у граду Краљеву. Више од 100 објеката у самом центру града, као и на десетине објеката у околним селима оштећено је и не може да се користи, јавља дописник РТС-а.

Грађанима којима су порушене куће биће омогућено да користе одмаралиште на Гочу, хотел "Термал" и касарне.

Вода за пиће није исправна, па грађани користе воду из десет цистерни, а најављено је и да ће број цитерни са водом за пиће бити повећан.

Током земљотреса оштећено је 450 од 650 трафо станица. Већина је поправљена, али и даље 70 трафо станица није у функцији. Делови града немају ни струје, ни грејање.

Значајно је оштећена и зграда Завода за јавно здравље у Краљеву, због чега је забрањен улаз у тај објекат и евакуише се опрема из лабораторија.

Оштећења има и на болничким зградама. Цев је пукла и вода се излила у породилишту, због чега су бебе евакуисане у друге просторије.

Материјална штета причињена је и на објектима Војске Србије у Краљеву на чијем рашчишћавању раде њени припадници.

Школе у Краљеву и околним селима неће радити до даљњег. У ноћашњем земљотресу  оштећено је седам школа.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић оценио је да је ситуација под контролом, а припадници сектора којим руководи, као и јединице Жандармерије су на терену.

Марић је рекао да према договору министра унутрашњих послова Ивице Дачића, који је у Краљево дошао током ноћи, са градским властима, сви су укључени у санирање последица земљотреса који је оштетио велики број објеката, посебно у три околна села.

Велика материјална штета у Витановцу

У селу Витановцу, где је био епицентар ноћашњег потреса, тренутно нема струје ни воде. На многим објектима, приватним кућама и школи, видљиви су трагови главног удара који је био 5,4 степена Рихтерове скале.

То место има 850 домаћинстава са око 2.000 људи, а штету је претрпело око 70 одсто објеката.

Председник Месне заједнице "Витановац" Драган Илић рекао је да је неколико мештана лакше повређено и да је причињена велика материјална штета.

Према речима мештана, ноћ и јутро после земљотреса били су им гори од бомбардовања, пре једанаест година.

Поред Краљева, ноћашњи земљотрес највише се осетио у тридесетак километара удаљеној шумадијској општини Кнић, где је двадесетак минута владао потпуни мрак, због нестанка струје. Најјачи потрес био је у области водоводне акумулације "Гружа".

После главног удара, било је још неколико мањих, а у наредним сатима може уследити још потреса, али знатно слабијег интензитета. Још један земљотрес осетио се у Краљеву, јутрос, око 9.25. Претпоставља се да је, заправо, реч о најјачем у серији накнадних потреса, који су последица смиривања тла.

Земљотрес се осетио широм Србије: у Београду, Новом Саду, Нишу, Јагодини, Смедереву, Чачку, Новом Пазару, Пироту, Бујановцу, али на срећу, није било већих последица.

Пристиже помоћ у Краљево

Подручје погођено земљотресом обишли су премијер Мирко Цветковић, министар полиције Ивица Дачић, министар одбране Драган Шутановац и министар здравља Томица Милосављевић.

Премијер Мирко Цветковић је рекао да ће Влада у току дана или најкасније сутра уплатити краткорочну помоћ у износу од пет милиона динара општини Краљево и још милион динара за потребе народних кухиња.

Цветковић је на седници Кризног штаба у Скупштини општине Краљево подвукао да је то само краткорочна помоћ која ће тој општини бити уплаћена преко Министарства за државну управу и локалну самоуправу и додао је да ће Влада осим краткоричне помоћи пружити и помоћ када буде утврђена процена штете.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић најавио је да ће Влада на сваки начин помоћи у отклањању штете од земљотреса у Краљеву и да ће током дана бити процењено колико је људи остало без крова над главом.

Дачић је рекао и да су све земље у региону понудиле помоћ за решавање ванредне ситуације настале након ноћашњег земљотреса у Краљеву.

Министар одбране Драган Шутановац је поручио да је Војска спремна да помогне и цивилном становништву, уколико за то буде било потребе.

Председница парламента Славица Ђукић Дејановић уверена је да ће Влада сутра на седници одлучити о томе како да што пре нормализује живот у Краљеву.

"Оно што је без икакве одлуке већ уцињено је буквално прва помоћ владе. Слажем се да ми који немамо увид у финансијске аспекте ове трагедије оцењујемо да је штета већа него што је у овом моменту влада то учинила, али није имала могућност да то учини пре сутрашње седнице", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић издао је налог покрајинској влади и Дирекцији за робне резерве да хитно упуте помоћ општинама које су највише страдале у јутрошњем земљотресу.

Неопходно је учинити све како би се помогло функционисању институција и установа у Краљеву и како би се грађанима Краљева и других општина у Србији у којима се осетио потрес олакшала тренутна ситуација, навео је Пајтић.