Завршена Парада поноса

Уз велике мере безбедности у центру Београда одржана Парада поноса. У колони су били и представници европопских и међународних делегација. Учесници су се после шетње зауставили у Студентском културном центру где је одржана журка.

Манифестација Парада поноса под називом "Да шетамо заједно" одржана је данас у Београду.  После окупљања у парку Мањеж, учесници Параде прошетали су околним улицама. Пре, за време и после параде више организованих група изгредника изазвали су сукобе са полицијом.

Око 1.000 учесника скупа позвало је на поштовање закона у борби против дискриминације.  Учесници су носили заставе у бојама дуге, транспаренте "Можемо заједно", "Време је за равноправност" и узвикивали су "Солидарно против фашизма" и "Сви смо ЛГБТ".

Скуп је отворио шеф делегације Европске комисије у Србији Венсан Дежер који је рекао  да је ово дан који се чекао девет година.

Учесницима Параде придружили су се и министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић и амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Београду Мери Ворлик.

Чиплић је рекао да је данашњи дан важан за слободу у Србији и да сви грађани имају право да искажу своју слободу.

"Овде смо да бисмо показали да не постоји ниједан проблем због којег било који грађанин Србије не може да буде слободан и искаже своју слободу", рекао је Чиплић, који је дочекан звиждуцима и негодовањем дела присутних учесника Параде.

Учесницима параде придружили су се и представници ОЕБС- а и појединих политичких партија.

На Паради поноса били су и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, доскорашњи државни секретар у Министарству за људска и мањинска права Марко Караџић, као и шеф мисије ОЕБС Димитриос Кипреос и председник НУНС-а Вукашин Обрадовић.

После Параде, у Студентском културном центру је одржана журка ЛГБТ популације. Иако је  требало да траје до 15 сати, многобројни учесници, журку су напустили раније и њих је од СКЦ-а до безбедних локација превозила полиција.

Председништво Србије од раних јутарњих сати било је ограђено живим штитом полиције, опремљене за разбијање демонстрација. Били су затворени и сви прилази парку Мањеж, а пре почетка Параде пролаз је био дозвољен само учесницима и гостима са специјалним пропусницама.

Шири центар града надлетали су хеликоптери, а у улици Краља Милана виђена је полицијска коњица и полицајци са псима.

После 11 часова, прилаз парку Мањеж је био затворен, а била је затворена и поворка током шетње и журка у Студентском културном центру, тако да нико није могао накнадно да се прикључи.

Ове године Параду су подржали највиши државни званичници, представници ЕУ и УН, као и многе НВО и удружења грађана.

Паради се, међутим, противе бројне десничарске организације, док је на мрежи "Фејсбук" било и позива на насиље.

Параду поноса организовали су геј-лезбејске организације ГСА и Центар за промоцију културе ненасиља и равноправности "Квирија", уз помоћ геј Групе за подршку из Новог Сада и других организација.