Безбедна Парада поноса

Највећи државни и интерес полиције је да сутрашњи скуп прође мирно, изјавио министар унутрашњих послова Ивица Дачић, истакавши да ће полиција пружити највећи могући степен обезбеђења за Параду поноса.

Полиција ће пружити највећи могући степен обезбеђења за Параду поноса, изјавио је министар унутрашњих послова Ивица Дачић, апелујући на грађане да се не сукобљавају тим поводом.

Министар је истакао да је највећи државни и интерес полиције да сутрашњи скуп прође мирно и да ће, због тога, полиција учинити све да окупљање у центру Београда прође без насиља и сукоба.

"Веома је важно за Србију да и овакав скуп, који можда није по вољи већине грађана Србије, прође без инцидената", рекао је Дачић.

Ради се о скупу који "проистиче из уставних и законских права" због чега је Министарство унутрашњих послова у обавези да га обезбеди а да постоје "групе које мисле другачије" и које желе да то мишљење изразе путем насиља рекао је министар полиције.

"Наш је интерес, интерес целе државе, да сутра не буде инцидената и да скуп прође у мирној атмосфери а да сви који имају другачије ставове то могу да израже на друге начине, али да не користе насиље према онима који нешто организују на основу својих уставних и законских права", рекао је Дачић.

Параду ће обезбеђивати око 5000 полицајаца. Поједине улице у центру Београда биће затворене за саобраћај већ од вечерас. Министарство унутрашњих послова Србије је саопштило да ће о безбедности чланова новинарских екипа бринути посебна полицијска јединица.

Тест демократије

Парада поноса показаће колико је Србија напредовала у области заштите људских права, оцењено је на форуму "Дан пред прајд" који су организовали шведска организација "Цивил рајт дефендерс" и организациони одбор "Параде поноса".

Учесници су похвалили "велику посвећеност" органа власти у Србији да та манифестација буде безбедно одржана.

"То је важно јер су сви људи битни, па и ЛГБТ особе. То је важно као тест демократије. Имамо вредности попут слободе удруживања и говора и када непопуларна група може да користи та своја права то онда показује да имамо демократију", каже Клер Димон из организације "Прајд солидарити".

Није важно само одржати "Параду поноса", већ тим особама обезбедити сва права и у потпуности их заштити, подсећају учесници расправе.

"ЛГБТ заједница у Србији до сада није могла да демонстрира слободно. Било је напада на ЛГБТ активисте које полиција није темељно истражила и који нису коректно процесуирани. У томе је до сада Србија била неуспешна", наводи Давид Диаз, из "Амнести интернешнала".

У односу на прошлу годину, организатори параде имају већу подршку државе и међународних институција. Извучене су поуке, па очекују да ће парада проћи без инцидената.

"Људи ће времном схватити да смо ми људи као и сви остали, са својим проблемима, које делимо са осталим грађанима и грађанкама али и оним проблемима које имамо због своје сексуалне оријентације", истиче један од организатора Параде поноса Лазар Павловић.

Парада ће бити одржана у парку "Мањеж" и у улицама Светозара Марковића, Немањиној и Ресавској. Окупљање учесника предвиђено је од 10 до 11 сати. Учесници ће потом прошетати Немањином, улицом Кнеза Милоша и Масариковом до Студентског културног центра.

Учесници ће у парк моћи да уђу из улице Светозара Марковића, преко Славије, из Немањине и од Лондона, а сви који дођу после затварања прилаза неће моћи да се придруже "шетачима".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво