СПЦ против насиља и Параде

Српска православна црква је против сваког насиља, али и против Параде поноса, саопштио Синод СПЦ. Тужилаштво најављује оштре мере против свих који се одлуче за кршење закона.

Свети архијерејски синод Српске православне цркве саопштио је да се Црква одлучно противи организовању, како наводе, такозване параде поноса, јер је против јавног изражавања и рекламирања сексуалне оријентације или било које друге личне склоности.

Српска православна цркве противи се јавном изражавању сексуалне оријентације, уколико она вређа право грађана на приватност, породични живот, верска уверења и достојанство. Црква је против Параде поноса, али подсећа и да је насиље у супротности свему што је хришћанско, саопштио је Синод.

Епископ захумско-херцеговачки Григорије рекао је да може да разуме да људи имају разне склоности или наклоности, али да "не схвата зашто ти људи демонстрирају те склоности".

"Хришћанима није допуштено, како кажу, обарати заблуду приморавањем и насиљем, него убеђивањем", подсећа Синод Српске православне цркве. Такав став цркве поздравили су и организатори Параде.

"Оно што је добро је да званични став СПЦ је да се не дешава насиље, да се не дешавају никакве провокације, или још горе напади оних који се не слажу", рекао је организатор Параде поноса Слободан Стојановић.

"Наравно, цело саопштење је остало у традиционалном духу СПЦ, што је у овом тренутку сасвим коректно и јасно и некако можда отвара простор за неки касниији дијалог", рекао је Стојановић.

Паради се противе бројне десничарске организације док је на пример на друштвеној мрежи "Фејсбук" било и позива на насиље. Учеснике манифестације ће због тога обезбеђивати око 5.000 припадника полиције, а критична места у граду ће бити покривене видео надзором.

"Тужилаштво прати сва дешавања и упозорава која би то могла да угрозе најављени скуп и упозорава да ће сва угрозавања бити строго санкционисана", рекао је портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић.

У Тужилаштву упозоравју да се новим кривичним законом дело изазивање нереда на јавном скупу кажњава казном до осам година затвора.

Парада поноса би требало да почне у недељу око 10 часова окупљањем учесника у парку Мањеж, а сам догађај би се завршио до 15 часова, журком у Студентском културном центру.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи