За и против Параде поноса

Организатори "Параде поноса" очекују да ће бити предузете све мере како би у недељу била загарантована безбедност свих учесника. Министар Чиплић поручује да се тим скупом не завршава брига за ЛГБТ заједницу и позива грађане да им се придруже. Десничарске организације најавиле протесте.

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић изјавио је уочи одржавања Параде поноса, заказане за недељу 10. октобра у Београду, да се тиме не завршава брига за ЛГБТ заједницу и позвао грађане да им се придруже.

Парада поноса представља поруку да све мањине у Србији уживају исту уставну заштиту и заштиту других органа, рекао је Чиплић на конференцији за новинаре организационог одбора параде.

Министар је указао да Парада поноса представља "мали корак за Србију, али велики корак за све грађане" и честитао ЛГБТ популацији и организаторима који су се, како је рекао, борили да у Србији слобода не буде ограничена.

Сабина Звијер из "Амнести интернешнела" честитала је организаторима и читавом друштву јер се након две деценије борбе, како је рекла, Парада поноса, ипак, одржава. Она је честитала и српској власти јер је направила "први корак" и почела да штити права геј заједнице.

Звијер је рекла да се нада да ће то бити прекетница и да се неће зауставити само на томе, и да се нада да ће Влада Србије, после параде, почети да обезбеђује равноправност свим грађанима, па и ЛГБТ популацији која је, како тврди, "највећа мањина у Србији".

Према њеним речима, они који не подржавају одржавање Параде поноса и о тој манифестацији се непримерено изражавају "морају бити кажњени".

Представница ОЕБС-а Дијана Серафина Фалони изјавила је да је власт у Србији начинила праву ствар када је подржала одржавање Параде пноса, али да се на том плану мора још много тога учинити с обзиром на то да постоје гласови који, како је рекла, подстичу мржњу.

Организатори су саопштили да ће бити означена три пункта за улазак на Параду - на Славији, код ЦИП-а у Немањиној и код Лондона, а да ће се у парк "Мањеж" улазити са три места из улице Светозара Марковића.

Паради поноса ће, како је најављено, присуствовати министар Чиплић, шеф мисије ОЕБС Димитриос Кипреос, шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.

Организациони одбор очекује од полиције да буду предузете све мере како би била загарантована безбедност свих учесника скупа додавши да је с њихове стране учињено све што је било у њиховој моћи. Они су неистомишљенике позвали да своје незадовољство не исказују мржњом.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да ће полиција учинити све да се "Парада поноса" одржи уз најмање безбедносне ризике и позвао грађане да, без обзира на њихов став о том догађају, своје незадовољство не изражавају насиљем према учесницима.

Против Параде поноса

Митрополит црногорско приморски и администратор епархије рашко призренске и косовско метохијске Амфилохије сматра да ову манифестацију треба отказати.

Покушавајући да открије шта се скрива иза самог назива ове манифестације, митрополит каже да је ту реч о "вербалном тријамфализму и размељивости јавног наступа, геј парадера" и "унутарња мука, очај и јад парадера, кловновски крик због изгубљене моралне и духовне равнотеже, и егзистенцијална несигурност".

За викенд су најављени и скупови као израз негодовања због одржавања Параде поноса.

Лидер Српског сабора Двери Мирослав Паровић позвао је надлежне да откажу Параду, а грађане да се придруже Породичној шетњи - мирном и демократском протесту организованом против параде у суботу 9. октобра на платоу испред Филозофског факултета у Београду.

За суботу и недељу планирани су и молитвени скупови самоиницијативних православних хришћана које је најавио размонашени Драган Давидовић.

Београдске улице су већ данима облепљене плакатима ултра десничарских организација које поручују "Чекамо вас" и "Нећемо параду! Срушићемо владу! Сви у Београд!".

Из организације СНП Наши 1389 су саопштили да су Републичком јавном тужилаштву уручили материјалне доказе о противуставности Параде поноса и тешким кривичним делима ширења националне, верске и расне мржње организатора тог скупа и затражили да починиоци буду ухапшени, а Парада забрањена.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи