Нова метода трансплантације бубрега

Оригинална метода трансплантације бубрега, премошћавање крвно групне баријере, представља наду за стотине пацијената на дијализи који су годинама чекали одговарајућег донора. Новом методом на ВМА успешно урађено 20 трансплантација.

Премошћавање крвно групне баријере је нова оригинална метода трансплантације бубрега код сродника различите крвне групе, коју су пронашли доктори Војно-медицинске академије у Београду. Ова метода је нада за стотине пацијената на дијализи који су годинама чекали одговарајућег донора.

На ВМА је до сада успешно извршено 20 таквих трансплантација.

Први пацијент код кога је примењена ова метода је сада тридеседеветогодишњи Драгиша Првуловић из Жагубице код Пожаревца. Његова крвна група је нулта, док је његова мајка, давалац имала Б крвну групу.

Првуловић каже да сада живи сасвим нормално и да су његове психичке и физичке способности после трансплатације исте као раније.

Због недостатка органа за трансплантацију, у Србији месечно умре тридесет пацијената, углавном од бубрежних, срчаних и плућних болести.

Увођењем нове методе лечења на Војно-медицинској академији, пацијенте на дијализи чека боља будућност.

Трансфузиолог ВМА проф. др Бела Балинт је рекао да 30 одсто болесника не може да прими бубрег од најближих, сродних донатора због АБ нула баријере, односно због различите крвне групе у систему АБ нула.

"Разрадили смо систем за вантелесно отклањање антитела АБ нула који је јединствен у свету", истакао је Балинт.

Метода и постигнути резултати представљени су светским стручњацима. У међународном америчком часопису објављена су два рада српских лекара. Водећа шведска група научника је признала ту методу, чиме је добијено и званично светско признање.

Нефролог Милорад Радојевић каже да трансплатација преко крвногрупне баријере представља један вид наде за оне болеснике који се налазе на лечењу хемодијализом и који немају погодног даваоца који има исту или компатибилну крвну групу са њима.

Важно је напоменути и то да је тај нови вид трансплантације чак 20 одсто јефтинији од свих који се до сада примењују у свету.

Стручњаци, наглашавају да су најуспешније трансплантације бубрега од особа са утврђеном можданом смрћу. У овом тренутку више од 190.000 људи у свету чека неки орган.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво