Нова метода трансплантације бубрега

Оригинална метода трансплантације бубрега, премошћавање крвно групне баријере, представља наду за стотине пацијената на дијализи који су годинама чекали одговарајућег донора. Новом методом на ВМА успешно урађено 20 трансплантација.

Премошћавање крвно групне баријере је нова оригинална метода трансплантације бубрега код сродника различите крвне групе, коју су пронашли доктори Војно-медицинске академије у Београду. Ова метода је нада за стотине пацијената на дијализи који су годинама чекали одговарајућег донора.

На ВМА је до сада успешно извршено 20 таквих трансплантација.

Први пацијент код кога је примењена ова метода је сада тридеседеветогодишњи Драгиша Првуловић из Жагубице код Пожаревца. Његова крвна група је нулта, док је његова мајка, давалац имала Б крвну групу.

Првуловић каже да сада живи сасвим нормално и да су његове психичке и физичке способности после трансплатације исте као раније.

Због недостатка органа за трансплантацију, у Србији месечно умре тридесет пацијената, углавном од бубрежних, срчаних и плућних болести.

Увођењем нове методе лечења на Војно-медицинској академији, пацијенте на дијализи чека боља будућност.

Трансфузиолог ВМА проф. др Бела Балинт је рекао да 30 одсто болесника не може да прими бубрег од најближих, сродних донатора због АБ нула баријере, односно због различите крвне групе у систему АБ нула.

"Разрадили смо систем за вантелесно отклањање антитела АБ нула који је јединствен у свету", истакао је Балинт.

Метода и постигнути резултати представљени су светским стручњацима. У међународном америчком часопису објављена су два рада српских лекара. Водећа шведска група научника је признала ту методу, чиме је добијено и званично светско признање.

Нефролог Милорад Радојевић каже да трансплатација преко крвногрупне баријере представља један вид наде за оне болеснике који се налазе на лечењу хемодијализом и који немају погодног даваоца који има исту или компатибилну крвну групу са њима.

Важно је напоменути и то да је тај нови вид трансплантације чак 20 одсто јефтинији од свих који се до сада примењују у свету.

Стручњаци, наглашавају да су најуспешније трансплантације бубрега од особа са утврђеном можданом смрћу. У овом тренутку више од 190.000 људи у свету чека неки орган.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 26. апр 2011, 12:45) - Olga Sijacki [нерегистровани]

Transplatacija

Dobar dan, ja sam Olga Sijacki, rodjena sam 1972. i imam polucisticne bubrege. Tu bolest sam nasledila od svog oca koji je umro od istog. Izvadjena su mi oba bubrega, i sada je glavni problem sto majka moze da mi da bubreg ali smo razlicite krvne grupe, ona je A+ a ja O+. I receno mi je da se takve operacije ne rade kod nas vise i sada sam procitala ovaj clanak. Molim vas odgovorite.
Unapred hvala.

(понедељак, 11. апр 2011, 09:52) - Morina Dzevat [нерегистровани]

djevat-bfc@hotmail.com

Za Gospodina (Dr.BALA BALINT)Rodzen sam 28-01-1967g. Bubrezni bolsnik sam od malenih nogu. Tako dasam stigao vec do dijalize. Na dijalizi sam oko 6 Meseca.Jedan bubreg mije odstranjen godine 1995 u Nemackoj tako da ovaj drugi bubreg koji momentalno imam ima funkcije kako doktori prema njihovim rezultatima kazu da bubreg ima funkcije samo 15%. Isti taj bubreg ima Kreatina oko 500 do 600. Momentalno sam na dijalizi svakog drugog dana po 3h i skidaju od mene maximalno svega do 1,5kg. Prema doktorskim kardioloskim rezultatima moje srce ima od 35do40% funkcije. Momentalno zivim u Francuskoj gde i nastavljam dijalizu.Moja supruga je dobrovoljan Donator koja zeli dami poklanja jedan bubreg. Ona je krvne grupe (NULTA-POZITIV)dok sa jam krvne grupe ( A+B )Gospodine Dr.Bela Balint ako u slucaju procitate ovu moju malu biografiju moje je pitanje. DALI VI Dr. Bela Balint mozete da izvrsite operaciju T.J. transplataciju bubrega izmedzu mene i moje supruge i dali je uopste moguca TRANSPALTACIJA. UNAPRED HVALA.