Мултиетнички факултет у Бујановцу

Бујановац ће идуће године добити одељење Економског факултета за студенте српске, ромске и албанске националности. Факултет битан за повезивање заједница, поручили представници Владе и ОЕБС-а.

Представници Владе Србије и ОЕБС-а најавили су да ће следеће године Бујановац добити одељење Економског факултета, за студенте српске, албанске и ромске националности. Мултиетнички факултет значајан је због повезивања заједнице, бољег узајамног разумевања и развоја региона, поручили су из Владе и ОЕБС-а.

Председник Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа Милан Марковић најавио да ће у октобру следеће године почети рад одељења Економског факултета у Бујановцу и да ће у Прешеву бити изграђено породилиште.

Марковић је изјавио да је одлуку о отварању факултета донела радна група за обезбеђивање услова за отварање високошколских установа у Прешеву и Бујановцу у чијем раду учествују представници Координационог тела, Министарства просвете, Националног савета Албанаца и експерти, а у сарадњи са ОЕБС-ом.

Марковић је рекао да је један од највећих проблема образовање младих Албанаца и да о њему треба отворено говорити. Министар је истакао да "политички проблем постоји", али да воља Владе Србије није спорна.

"Али, поставља се питање - ко није дозволио да се ниједно дете из албанске заједнице пријави за бесплатне уџбенике које дели Министарство просвете. Не могу ја да идем од куће до куће у Прешеву и да гурам деци бесплатне уџбенике силом када је неко из политичких разлога спречио да се деца пријаве за те уџбенике", рекао је Марковић.

Министар је оценио је да се политичари због својих интереса играју судбином деце и упозорио да ће отварање факултета у Бујановцу бити узалудно ако млади из све три заједнице не студирају заједно.

Непознавање језика препрека за запослење

"Има албанских политичара који не говоре српски језик, иако живе у Србији. Како неко очекује да добије посао у Србији ако не говори званични језик државе у којој живи", констатовао је Марковић.

"Имали смо проблем са судијама јер се један једини судија Албанаца није пријавио на конкурс. Тешком муком смо пронашли осам судија Албанаца за рад у Основном суду у Врању", истакао је
Марковић.

Милан Марковић је најавио да ће ускоро бити расписан конкурс за рад на царини на прелазу према Македонији и да ће предност имати људи који говоре и албански и српски.

Високи представник ОЕБС-а за националне мањине Кнут Волебек похвалио је отварање факултета у Бујановцу и као веома значајно оценио то што ће тај факултет бити мултиетнички.

"ОЕБС веома пажљиво прати шта се дешава у тој области на југу Србије и преко своје канцеларије у Бујановцу и мислимо да су значајна настојања Владе Србије и Координационог тела да те проблеме решавају. Образовање је веома важно за сваког човека, и оно одређује наш животни пут, али је важно и за интеграцију заједнице у друштву у коме живи", рекао
је Волебек.

Помоћник министра образовања Зоран Костић је рекао да ће проблем уџбеника на албанском језику бити решен до краја октобра као и да је сада образовање на језицима мањина регулисано одговарајућим законом.

На питање како ће бити решен проблем диплома младих Албанаца са Приштинског универзитета, на којима је печат Република Косово, Костић је рекао да "Влада Србије никада
неће признати Републику Косово па ни те дипломе неће бити признате".

Кнут Волебек се састао са председником Националног савета Албанаца Галипом Бећоријем и са председницима општина Бујановац, Прешево и Медвеђа, Шаипом Камберијем, Рагмијем Мустафом и Слободаном Драшковићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво