Дан Републике Кореје у Србији

Поводом националног празника Републике Кореје, амбасадор Ким Ђонхе приредио је свечаност у београдском хотелу "Хајат". Свечаности присуствовали министарка Јасна Матић, министар Небојша Брадић и многобројне дипломате.

Амбасадор Републике Кореје у Србији Ким Ђонхе приредио је у Београду свечани пријем поводом националног празника те источноазијске државе.

Међу званицама у хотелу "Хајат" били су министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић, министар културе Небојша Брадић, представници српског јавног и културног жвота, високодостојници Српске православне цркве и многобројни представници дипломатског кора.

Дан националног утемељења Кореје се прославља 3. октобра, када је, према средњовековним забелешкама, легендарни праунук раја Дангун Вангеом 2333. године пре нове ере основао Гођосеон, прво корејско краљевство.

Почетак октобра је период празника за Јужнокорејце, који 1. октобра обележавају Дан оружаних снага, у част пробоја који су 1950. године, током Корејског рата јужнокорејске оружане снаге оствариле на фронту дуж 38 паралеле, која и данас дели две корејске државе.

Дан хангула, националне фонетске азбуке која се састоји од 24 слова и сматра једном од најсавршенијих и најмодернијих у свету, обележава се 9. октобра, као сећање на настанак 1443. године и увођење три године касније.

Изумитељ хангула краљ Сеџон Велики (1397-1450), четврти монарх из последње корејске династије Јосен, слави се у Јужној Кореји као највећи владар.

У периоду од непуних 60 година после страховито разорног Корејског рата (1950-1953), Република Кореја са садашњих 50 милиона становника, претворена је у развијени земљу са високим животним стандардом.

Јужнокорејска привреда четврта је у Азији и тринаеста у свету. Главни град Сеул је са преко 20 милиона становника друго по величини градско подручје у свету, иза јапанске престонице Токија.

Република Кореја је чланица Уједињених нација, а њен некадашњи шеф дипломатије Бан Кимун је садашњи генерални секретар светске организације. Кореја је тренутно председавајућа Групе 20 најразвијенијих и великих привреда које се најбрже развијају и биће то до самита у Сеулу касније ове јесени.

Економска сарадња Србије и Јужне Кореје у успону

Председник Владе Србије Цветковић посетио је Јужну Кореју у јуну где је са тадашњим премијером Чунг Ун Чаном договорио интензивнију економску сарадњу две земље.

Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић је управо окончао посету Сеулу где је разговарао о заинтересованости тамошњих компанија за инвестирање у Србији.

Највећи обим робне размене између Србије и Јужне Кореје, 154 милиона долара, остварен је 2008. године, при чему је вредност извоза из Србије износила тек 0,2 милиона.

Према подацима Привредне коморе Србије, укупан обим размене између две државе у првих седам месеци ове године износио је 75,2 милиона, од чега је извоз из Србије вредео 300.000 долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво