Препоруке за Параду поноса

Учесницима Параде поноса препоручено да, из безбедносних разлога, на скуп не долазе у већим групама и да избегавају мале улице. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао да ће полиција учинити све да обезбеди Параду.

Организациони одбор Параде поноса препоручио је учесницима да на скуп у парку Мањеж дођу јавним превозом или пешице без видљивих обележја параде.

Организатори су на конференцији за новинаре представили сигурносно упуство којим се препоручује учесницима да у циљу безбедности избегавају да долазе малим улицама и пречицама као и да то не чине у већим групама.

Такође, учесници су обавештени да на скуп дођу између 10 и 11 часова, јер након тог времена нико неће моћи да се прикључи планираном програму.

Представник Геј-стрејт алијансе Лазар Павловић рекао је да су најризичнији долазак и одлазак на Параду поноса и да су све сигурносне препоруке објављене на сајту www.parada.rs.

Представник Организационог одбора Слободан Стојановић је казао да очекује између 1.000 и 1.200 учесника и прецизирао да су то прошлогодишња очекивања јер ове године до саме параде неће бити познато колико ће бити учесника.

"Парк Мањеж је одабран за место окупљања јер се на том месту у Београду годинама уназад окупљају, упознају и друже геј људи", казао је Стојановић.

Парада поноса ће се одржати 10. октобра 2010. године са почетком у 10.00 часова у парку Мањеж одакле ће се након обраћања гостију кренути у шетњу Немањином, улицом Кнеза Милоша и Масариковом, а на крају је најављена журка у Студентском културном центру.

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић казао је да је Парада поноса једнако битна за ЛГБТ заједницу и за све оне који не припадају тој заједници.

"Морамо бити једни уз друге", поручио је министар.

"Надам се да ће 10. октобар проћи као светао датум у Србији. Власт је посвећена безбедносном аспекту параде и веома нам је стало да се она одржи", казао је Чиплић.

Светозар Чиплић је изјавио да очекује да ће Србија без обзира на све тешкоће у којима се налази показати да може несметано организовати Параду поноса у Београду.

Дачић: Боља сарадња са организаторима

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће полиција учинити све да обезбеди Параду поноса. Министар је рекао да је сарадња полиције и других државних органа са организаторима манифестације много боља него прошле године.

"Није на МУП-у да оцењује да ли му се свиђа неки скуп, већ да извршава законске и уставне задатке. Наш задатак је да обезбедимо све скупове који проистичу из законског права одређених појединаца или група људи", рекао је Дачић.

Министар унутрашњих послова је позвао грађане да не примењују насиље према учесницима манифестације Парада поноса јер, како је рекао, обавеза полиције биће да их заштити.

Министар је додао да је неодржавање Параде прошле године било тема на свим састанцима у Европи на којима је учествовао.

"Очигледно да је та тема значајна у неким европским институцијама за разлику од предрасуда на нашим просторима", рекао је Дачић.

Упитан о претњама учесницима параде, Дачић је рекао да су полиција и тужилаштво до сада предузели низ мера према онима који прете "и то не само тим поводом".

Како је навео, радује то што се већина политичких странака, без обзира на своје ставове, није упуштала у то да ли подржава или не Параду поноса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво