Завршне припреме за устоличење

У Пећкој патријаршији, у току су последње припреме за устоличење 45. патријарха Српске православне цркве, рекао за РТС епископ јегарски Порфирије. Директан пренос на РТС-у.

Епископ јегарски Порфирије рекао је да су у Пећкој патријаршији у току последње припреме за устоличење 45. поглавара Српске православне цркве, патријарха Иринеја.

"Све је већ спремно за тај свечани чин. Обичај је да се служи света литургија која ће почети у 10 часова," истакао је владика Порфирије гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, Синод СПЦ је одредио двојицу најстаријих епископа да, на крају литургије, уведу у трон новог патријарха - митрополита загребачко-љубљанског Јована и митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Потом ће се читати молитве устоличења, беседе и патријарх Иринеј ће одржати говор, додао је владика Порфирије.

Владика Порфирије је објаснио да се приликом устоличења поглавара изговара реч "аксиос", што на грчком значи достојан. То је знак сагласности присутних да је архијереј који је изабран за поглавара достојан те позиције.

Владика је поновио да је устоличење патријарха духовни чин, а да се због осетљивости ситуације на Косову и Метохији још више инсистира на томе да се тај догађај не исполитизује.

"Морамо водити рачуна о безбедности. Имамо гаранције од Кфора и Еулекса, који ће бити задужени за безбедност, да неће бити инцидената", истакао је епископ јегарски Порфирије.

Владика је навео да се још увек не зна тачан број грађана који ће присуствовати том свечаном чину.

"Више од 50 аутобуса, организованих преко својих парохија, упутиће се ка Пећкој патријаршији. Међутим, не знам број оних који ће доћи из Републике Српске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније", нагласио је владика Порфирије.

Патријарх Иринеј је на функцију првог међу једнакима изабран апостолским жребом, а устоличен је 24. јануара, у београдској Саборној цркви.

Патријарх Иринеј 35 година био је епископ Нишки, а на трон патријарха сео је после пола века монашког живота. Рођен је 1930. године у Видову, код Чачка.

Синод СПЦ саопштио је јуче да ће Републику Србију и њене органе, на устоличењу патријарха Иринеја, представљати председник Борис Тадић.

Свечани чин устоличења можете директно пратити на Радио-телевизији Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се