Збирке за малу матуру

Завод за уџбенике објавио Збирку из математике за припрему будућих осмака за полагање завршног испита, односно мале матуре. Ускоро би требало да се појави и Збирка из матерњег језика.

Збирка из математике, коју је објавио Завод за уџбенике, урађена је према образовним стандардима за крај обавезног образовања. Чини је 760 задатака који су разврстани по нивоима.

Аутор збирке Оливера Тодоровић каже да очекује да 80 одсто ученика уради задатке у првом нивоу, да 50 одсто реши задатке другог нивоа, а да 25 до 35 одсто уради трећи ниво.

"Нарано, не треба нико да се обесхрабри. Као што је потребно у спорту да се вежба и што се боље увежба може боље нека дисциплина да се савлада, тако је и у математици", рекла је Оливера Тодоровић.

Да подсетимо, уместо пријемног испита, осмаци полажу малу матуру. Задаци које добију неће бити познати, да би се избегло бубање јер знање не значи памћење чињеница, већ разумевање, подсећају професори.

Председница Националног просветног савета Десанка Радуновић каже да је полагање мале матуре веома слично досадашњем квалификационом испиту, уз разлику да морају сва деца да полажу јер не постоји праг знања. 

"Схватили смо да није у реду да постављамо неки услов, неки доњи ниво. Значи да постоје деца која нису положила тај завршни испит, просто зато што нам се чини да још увек нисмо довољно урадили, на поправљању квалитета образовања што се тиче програма, обуке наставника, да би сад то требало да се на деци ломи", рекла је професорка Радуновић.

У Националном просветном савету сматрају да ће тај испит бити надлежнима нека сигнализација какво је стање у образовању, како би знали шта даље да раде; нека врста вредновања основног образовања. С друге стране, као и до сада, користиће за рангирање деце при упису у средње школе.

Према усвојеним образовним стандардима још неке издавачке куће припремају збирке. О коначној форми мале матуре одлучује Министарство просвете.

Како је раније најављивано, ђаци ће имати пробни тест у марту, да би знали шта их тачно очекује на крају осмогодишњег школовања. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво