Припреме за устоличење патријарха

У седишту Српске православне цркве у Пећкој патријаршији завршавају се припреме за свечано устоличење патријарха Иринеја. Да би све било завршено на време, ангажовано је више од 100 људи.

У току су завршне припреме за свечано устоличење патријарха Иринеја у седишту Српске православне цркве у Пећкој патријаршији. Долазак у Пећку патријаршију 3. октобра потврдили су многи гости из земље и иностранства.

Пећка патријаршија претворена је у право градилиште. Поред прилаза који се проширује, уређује се читаво имање. Поставља се расвета. Да би све било завршено на време, осим свештенства и радника, на уређењу Патријаршије ангажовано је више од 100 људи.

Радници који су ангажовани на припреми Патријаршије за устоличење кажу да се труде да радови буду завршени на време.

Монах Иларион из Пећке патријаршије рекао је да се сређује ентеријер, зидају се два помоћна објекта унутар манастирске порте, која ће касније бити од користи сестрама, и сређује се патријархова резиденција.

За изглед унутрашњости Патријаршије побринули су се и радници Завода за заштиту споменика културе Србије.

"Тренутно радимо на чишћењу фресака што се уклопило са свим осталим радовима на припреми Патријаршије за устоличење", рекао је Драган Сучевић из Завода за заштиту споменика културе Србије.

Мати Харитина из Пећке патријаршије рекла је да се радују том датуму, који је веома важан за цркву и додала је да се чином устоличења потврђује историја Патријаршије.

Трон где ће бити устоличен патријарх Иринеј потиче из 13 века. Вековима су сви српски патријарси на истом месту примали знамења наслеђена од Светог Саве - панагију српских патријараха и жезло.

Власт у Приштини неће спречавати улазак на Косово и Метохију грађанима Србије који се одлуче да дођу у Пећку патријаршију.

Долазак и одлазак са Космета, обезбеђиваће Еулекс полиција, КПС и Кфор. Једино отворено питање јесте да ли ће власти у Приштини и на који начин условљавати долазак српских званичника у Пећ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара