Српска школа у Љубљани

У Љубљани од нареног месеца почеће да ради прва школа за српску децу, настава ће бити организована на српском језику. Деца ће имати часове из предмета моја отаџбина Србија, основи српске културе и српски језик и књижевност.

Првог октобра у центру Љубљане почеће да ради прва допунска школа за српску децу. Пројекат је покренуо српски културни центар "Данило Киш" уз помоћ влада Србије и Словеније, и донатора. План је да се сличне школе организују и у Копру, Крању и Марибору.

У Словенији која има око два милиона становника живи педесет хиљада Срба. Они немају статус националне мањине нити су деца имала могућност да похађају наставу на матерњем језику.

Од следећег месеца, деца ће наставу на српском језику имати у једној од словеначких основних школа.

"У срединама које су нам блиске, важније је покренути овакав пројекат јер је овде асимилација лакша, блиска им је средина и не осећају потребу да се учи српски језик", објаснио је Петар Дамјанић из Српског културног центра "Данило Киш" у Љубљани.

Да се не би десило да већ друга генерација не зна матерњи језик, родитељи су за допунску школу већ пријавили педесеторо деце од 7 до 14 година.

Биће подељени у два разреда и једном недељно имаће часове из предмета моја отадџбина Србија, основе српске културе и српски језик и књижевност.

"Имам два дечак, мислим да је то одлична идеја, до сада све што смо успели да пробудимо и сачувамо у њима у смислу припадности некој другој култури и народу је било ствар родитеља и наше упорности", рекла је Александра Кухар, Српкиња удата за Словенца.

У зависности од дарежљиости донатора овај културно пасторални центар српске православне цркве могао би да буде завршен на пролеће. Тиме ће српска деца у Љубљани добити посебан простор у којем ће учити матерњи језик, историју и културу свог народа.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 22. окт 2019, 19:04) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor

Ili ih ima toliko da to mora da se radi. 50.000 prijavljenih nije malo,ne znam da li ima neprijavljenih,ako ima,onda ih ima makar 10.000 :)

(недеља, 19. феб 2012, 19:04) - bojana [нерегистровани]

skola

kako se moze dobiti posao u tim skolama?

(понедељак, 18. окт 2010, 10:26) - učiteljica [нерегистровани]

Podrška

Hoću da radim u toj školi!Da li je to moguće?

(уторак, 21. сеп 2010, 18:24) - ane [нерегистровани]

Donatori

Svaka škola treba biti odvojena od crkve.

(уторак, 21. сеп 2010, 16:35) - Milan [нерегистровани]

Magla

Kad se Srbima otvaraju Skole, renoviraju kuce i crkve to samo znaci da Srba tamo nema ili ima jako malo.