Обележен дан Бригаде везе

У касарни на Топчидеру, обележен дан Службе телекомуникације и Бригаде везе Војске Србије. Свечаност се одржава у знак сећања на датум када је престолонаследник Александар Карађорђевић 1916. донео Уредбу о војном телеграфу.

Припадници Бригаде везе Војске Србије обележили су, у касарни на Топчидеру, 20. септембар, Дан јединице и службе телекомуникације.

Свечаности је присуствовао начелник Управе за телекомуникације и информатику генерал-мајор Радивој Вукобратовић, који је нагласио да служба телекомуникације у свакој војсци има изузетно значајну улогу, саопштено је из Војске Србије.

Припадницима бригаде дан јединице је честитао и министар одбране Драган Шутановац речима да су професионалним и одговорним извршавањем задатака обезбедили непрекидност и поузданост веза, и тиме допринели одржавању захтеваног нивоа оперативних способности војске и функционисању система одбране у целини.

За дан Службе телекомуникације и Бригаде везе одређен је 20. септембар у знак сећања на исти датум када је престолонаследник Александар Карађорђевић 1916. донео Уредбу о војном телеграфу.

Том уредбом веза је издвојена из инжињерије и организована као самостални род војске, објављено је на интернет страници Војске Србије. У оквиру реформе Војске Србије 30. октобра 2006. формирана је Бригада везе у чији састав су ушле 398. Бригаде везе и 235. центар стационарних веза.

Бригада везе је намењена за успостављање и одржавање стационарног система веза на територији Србије и мобилне компоненте система веза на стратегијском нивоу за Министарство одбране и Војску Србије.

У задатке бригаде спада остваривање јединствене команде над системом веза Војске Србије, заштита свих информација, интеграција система веза са другим телекомуникационим системима у земљи као и обука припадника јединице.

Команда Бригаде налази се у Београду, док су јединице лоциране у гарнизонима и издвојеним објектима на територији Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар