Спомен-плоча Татону

Француском држављанину Брису Татону откривена спомен-плоча на Обилићевом венцу, на месту где су га, пре годину дана, претукли хулигани. Француски амбасадор рекао да је породица Татон дирнута, због постављања плоче.

На Обилићевом венцу, откривена је спомен-плоча француском држављанину Брису Татону, на дан када га је напала група хулигана, 2009. године, наносећи му тешке повреде, од чијих је последица преминуо, 29. септембра 2009. године.

На спомен-плочи је написано: "У знак сећања на Бриса Татона, љубитеља спорта. Био је жртва безумног насиља 19. септембра 2009. године, преминуо 29. септембра 2009. године".

Откривању спомен-плоче присуствовао је градоначелник Београда Драган Ђилас, амбасадор Француске у Србији Жан-Франсоа Терал и председник Скупштине града Александар Антић.

"Борићемо се да свако ко живи у Београду или дође као гост може слободно да шета градом и исказује своја верска, национална, сексуална опредељења, који клуб воли, јер без тога свака прича о Европи је потпуно бесмислена", изјавио је Ђилас.

Градоначелник је подсетио како је безумним чином неколицине људи, млади човек, који је дошао као гост, после 12 дана умро од последица батинања.

Ђилас је истакао да је у току судски процес у којем је више људи оптужено, али је упозорио да су двојица још у бекству, а да сведоци, због страха, почињу да мењају исказе и одбијају да сведоче.

"То је доказ да се још нисмо изборили са оним људима који, наводно, воле своје клубове, а то користе да би неког пребили", нагласио је Ђилас и апеловао на државне органе да учине све како би град сваки дан био безбедан.

Градоначелник је рекао да очекује и од белгијских власти да они који су пребили навијача Партизана у Бриселу буду приведени правди.

Амбасадор Француске прочитао је писмо породице Татон, коју је веома дирнуло постављање спомен-плоче.

Терал је нагласио да Амбасада Француске никада није изједначила "кукавице" које су напале Татона са Београђнима и народом Србије, који су показали солидарност, помоћ и разумевање у тешким тренуцима.

"Придружујем се позиву градоначелника и сви треба да наставе и уложе напоре у борби против насиља", закључио је Терал.

Оптужница терети 15 навијача Партизана да су, као саизвршиоци, починили тешко убиство, на смрт претукли Татона, непосредно пре фудбалске утакмице Партизан - Тулуз.

Као организатори пребијања француског навијача означени су Ђорђе Прелић и Дејан Пузигаћа, који су у бекству.

Суђење оптуженима заказано је за новембар.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво