Сахрањен Раде Марковић

Великан српског глумишта Раде Марковић сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Поред породице, сахрани присуствовали председник Борис Тадић, министар Небојша Брадић као и велики број поштовалаца и колега.

У присуству великог броја поштовалаца и колега  у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду сахрањен  је један од великана српског глумишта Раде Марковић.

Дошли су да га испрате студенти, колеге, пријатељи и личности из јавног и културног живота, међу којима и председник Србије Борис Тадић и министар културе Небојша Брадић који је, у опроштајном говору од великог глумца, рекао да је Марковић постао бесмртан и пре смрти.

"Своје дарове је несебично давао генерацијама студената које је подучавао, али и бројним колегама који су са њим ишли путем којим се ређе и теже иде. Оно што Марковић јесте био могу да ставим у две речи: носилац ватре", рекао је министар.

Цењени глумац Петар Краљ одао је последњу почаст Марковићу говорећи стихове песме Лазе Костића "Међ' јавом и међ' сном".

На сахрани су били Воја Брајовић, Горица Мојовић, Светлана Цеца Бојковић, Милена Дравић, Петар Краљ, Горчин Стојановић, Ружица Сокић, Ксенија Јовановић, Тома Курузовић, Светозар Цветковић, Предраг Вујичић Вујке, Зоран Хамовић, Циле Маринковић и многи други.

Раде Марковић рођен је 1921. године у Београду. Студирао је Технички а потом Филозофски факултет у Београду, али се посветио глуми, играјући најпре у аматерској групи на Коларцу. У Београдском драмском позоришту играо је више од деценију и по, често у представама са својом супругом Оливером Марковић. Глумио је у близу 100 филмова.

Послератне генерације сећају га се и као спикера првих издања "Филмских новости", које су у то време биле посебан вид јавног информисања. Био је спикер и у многим краткометражним филмовима. Марковић је режирао два документарна филма.

На позоришним даскама, где је остварио близу 200 улога, играо је и после одласка у пензију. На премијери позоришног комада "Златно теле" у Народном позоришту Београд, на основу текстова Иљфа и Петрова, требало је да игра 6. октобра. Тај комад режира његов син, познати филмски и позоришни редитељ Горан Марковић.

Раде Марковић је био и професор глуме на Академији позоришне уметности у Новом Саду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво