Сахрањен Раде Марковић

Великан српског глумишта Раде Марковић сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Поред породице, сахрани присуствовали председник Борис Тадић, министар Небојша Брадић као и велики број поштовалаца и колега.

У присуству великог броја поштовалаца и колега  у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду сахрањен  је један од великана српског глумишта Раде Марковић.

Дошли су да га испрате студенти, колеге, пријатељи и личности из јавног и културног живота, међу којима и председник Србије Борис Тадић и министар културе Небојша Брадић који је, у опроштајном говору од великог глумца, рекао да је Марковић постао бесмртан и пре смрти.

"Своје дарове је несебично давао генерацијама студената које је подучавао, али и бројним колегама који су са њим ишли путем којим се ређе и теже иде. Оно што Марковић јесте био могу да ставим у две речи: носилац ватре", рекао је министар.

Цењени глумац Петар Краљ одао је последњу почаст Марковићу говорећи стихове песме Лазе Костића "Међ' јавом и међ' сном".

На сахрани су били Воја Брајовић, Горица Мојовић, Светлана Цеца Бојковић, Милена Дравић, Петар Краљ, Горчин Стојановић, Ружица Сокић, Ксенија Јовановић, Тома Курузовић, Светозар Цветковић, Предраг Вујичић Вујке, Зоран Хамовић, Циле Маринковић и многи други.

Раде Марковић рођен је 1921. године у Београду. Студирао је Технички а потом Филозофски факултет у Београду, али се посветио глуми, играјући најпре у аматерској групи на Коларцу. У Београдском драмском позоришту играо је више од деценију и по, често у представама са својом супругом Оливером Марковић. Глумио је у близу 100 филмова.

Послератне генерације сећају га се и као спикера првих издања "Филмских новости", које су у то време биле посебан вид јавног информисања. Био је спикер и у многим краткометражним филмовима. Марковић је режирао два документарна филма.

На позоришним даскама, где је остварио близу 200 улога, играо је и после одласка у пензију. На премијери позоришног комада "Златно теле" у Народном позоришту Београд, на основу текстова Иљфа и Петрова, требало је да игра 6. октобра. Тај комад режира његов син, познати филмски и позоришни редитељ Горан Марковић.

Раде Марковић је био и професор глуме на Академији позоришне уметности у Новом Саду.

број коментара 3 пошаљи коментар
(четвртак, 16. сеп 2010, 00:04)
anonymous [нерегистровани]

Ljudina

Ono sto sam sve naucio o glumi bilo je nauceno posmatrajuci Radeta kako sa lakocom i uzivajuci barata; mimikom, recima i svojom pojavom. Onda je bilo sve lakse. Rade, veliki covece i glumcu, hvala i vecna ti slava!

(среда, 15. сеп 2010, 21:52)
anonymous [нерегистровани]

Rade

Poslednji pozdrav dragom Radetu,saucesce porodici.

(среда, 15. сеп 2010, 21:44)
anonymous [нерегистровани]

:(

to je bio glumac...