Обавезне зимске гуме

Удар на буџет грађана или безбедност саобраћаја, дилема је пред којом су се нашли законодавци, али и грађани. Од 1. новембра, поред пратеће опреме, возачи ће морати да имају зимске гуме на свим точковима возила.

Возачи ће од 1. новембра до 1. априла морати да имају зимске гуме на свим точковима возила. Нови правилник у саобраћају подразумева и набавку новог сета за хитну медицинску помоћ, ужета за вучу, комплета сијалица које одговарају типу аутомобила и сигурносног троугла.

Надлежни кажу да је већина опреме већ била прописана старим законом. Правилник је усклађен са европским стандардима и његова примена мора да буде јединствена јер су и наши путни правци део Европе.

Казна за непоштовање новог правилника је 3.000 динара, што је законски минимум.

Демир Хаџић из Министартва за инфраструктру упозорава да је за безбедност саобраћаја веома важно имати зимске гуме. 

"Не ради се о неколико стотина евра колико коштају гуме, већ о томе да могуће спречити далеко веће штете које могу да настану приликом саобраћајних несрећа", објашњава Хаџић.

Возачима је остављено време за прилагођавање прописима. Резервне сијалице и прва помоћ контролисаће се тек за годину дана, а гуме већ ове зиме.

Возачи таксија до 2012. године морају да набаве аутомобиле стандарда ЕУРО 3, а до тада и возачи возила са десним воланом морају да га пребаце на леву страну, или више неће моћи да региструју аутомобил.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи