Хочевар обишао Медијану у Нишу

Католичка црква жели да помогне Србији у намери да папа 2013. године посети Ниш, поручио београдски надбискуп Станислав Хочевар. У пратњи свештеника, Хочевар посетио Ниш где ће бити обележено 17. векова Миланског едикта.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар рекао је у Нишу да католичка црква жели да помогне Србији у намери да поглавар Римокатоличке цркве посети Ниш 2013. године.

"Свакако је жеља најпре свих католика да нас наш поглавар посети али знамо да је жеља и Српске православне цркве (СПЦ) и државе Србије да до тога дође. Католичка црква жели да подупре државу Србију и ради на томе. Ако сви идемо тим путем, постоји велика сигурност да до тога дође", рекао је Хочевар.

Београдски надбискуп је данас са свим свештеницима београдске надбискупије посетио Ниш поводом празника "Узвишења Светог крста" и како је рекао почетка трогодишње духовне припреме за јубилеј 1.700 година од доношења Миланског едикта којим је хришћанска религија озваничена.

Хочевар је посетио археолошко налазиште Медијана где је рођен цар Константин који је и озваничио хришћанску религију у Римском царству.

Говорећи о помирењу источне и западне хришћанске цркве, Хочевар је рекао да се новог заједништва двеју цркава многи боје, али без икаквог разлога.

"Многи се боје тога, али се боје без икаквог разлога јер ново заједништво омогућује свим хришћанима да интензивније живе, да данашњем свету јаче помогну да могу стварати јачу и већу културу и омогућити свету правду", навео је Хочевар.

Питање приближвања и заједништва, додао је Хочевар, јесте егзистенцијално питање - "желимо ли да живимо у једној породици или волимо ли да и даље будемо подељењи у мржњи и неразумевању".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи