Признање Српкињи јапанологу

Професорка Филолошког факултета Љиљана Марковић добила је награду Министарства иностраних послова Јапана за дугогодишњи рад у области јапанског језика и јапанологије. Признање које је добила професорка Марковић, веома је цењено у Јапану.

Професорка Љиљана Марковић прва је Српкиња која је добила награду Министарства  иностраних послова Јапана за дугогодишњи рад у области јапанског језика и јапанологије. Награда јој је уручена на Дан Београдског универзитета.

На Филолошком факултету, професорка Љиљана Марковић прешла је пут од лектора за јапански језик до продекана факултета. Посветила се јапанском језику са жељом да проникне у тајне те цивилизације, која је, како каже, слично нашој, на размеђу традиционалног и модерног света. Ишколовала је 507 јапанолога.

"Уз оне који су студирали оријенталистику, ту је број преко 1.200. Ми смо од првог дана имали наставу јапанског као изборног предмета за све студенте Београдског универзитета", рекла је професорка Марковић.

Амасадор Јапана у Србији Тошио Цунозаки изјавио је да очекује повезивање и са другим факултетима, али и нагласио да је признање, које је добила професорка Марковић, веома цењено у Јапану.

"Универзитет у Београду сарађује са универзитетима у Јапану, што је доказ да се цени српско високо школство. Средствима Сасакава фондације тренутно се у Јапану школује 12 ваших студената", рекао је Тошио Цунозаки.

Поред признања професорки Марковић, поводом дана нашег најстаријег универзитета, студентима генерације уручене су награде. На 202. годишњицу постојања високог школства код нас, професори подсећају да треба донети стратегију високог образовања.

"Ја сам уписао докторске студије тако да настављам са научним радом", изјавио је студент Математичког факултета Марко Радовановић, који има просек 10.

Ректор Универзитета у Београду, професор Бранко Ковачевић сматра да морамо повезати образовање, привреду и државу, да би имали један ефикасан систем какав постоји на западу.

Ресорни министри обећавају бољи материјални положај и унапређење квалитета високог образовања, како би постало део јединственог европског система образовања.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи