"Бекап" Википедије и Викимедије у Београду

Први "бекап" целокупног јавног садржаја Викимедијиних пројеката у Европи налазиће се у Београду. Будући да ће се цео "бекап" наћи у Београду, то ће омогућити домаћим стручњацима и културним радницима из Србије да знатно лакше дођу до садржаја Википедије и других Викимедијиних пројеката.

Захваљујући новинској архиви Ебарт и Милошу Ранчићу, у Београду ће се наћи први "бекап" целокупног јавног садржаја Викимедијиних пројеката у Европи, и други у свету (после "бекапа" на Масачусетском институту за технологију).

Јавни садржај укључује стотињак мегабајта "бекапа" Википедије на српском, стотињак гигабајта бекапа Википедије на енглеском, четири терабајта слика, музичких и видео фајлова и другог медијског садржаја, као и "бекапе" свих Википедија на другим језицима, и "бекапе" других Викимедијиних вишејезичких пројеката.

Како ће се цео "бекап" наћи у Београду, то ће омогућити домаћим стручњацима и културним радницима из Србије да знатно лакше дођу до садржаја Википедије и других Викимедијиних пројеката.

У ИТ речнику, "бекап" представља копије података, које служе за поновно постављање оригиналних, уколико им се нешто догоди.

Задужбина Викимедија (Wikimedia Foundation) је мала организација која се брине о једном од највећих пројеката у историји човечанства Википедији (Wikipedia).

Иако је седми сајт по посећености на Интернету, Викимедија троши десетине и стотине пута мање средстава од сајтова приближне посећености. Због тога велики број њених функција зависи од добровољно обављених послова људи укључених у њен рад.

Задужбина Викимедија има и свој огранак у Србији, Викимедију Србије, на адреси http://rs.wikimedia.org.

Викимедија Србије је пети национални огранак Задужбине, настао 2005. године, пре огранака у Великој Британији, Холандији, Русији, САД...

У случају да вас интересује добијање садржаја у научне, или друге друштвено корисне сврхе, можете се обратити ИТ одељењу Ебарта на адресу it@arhiv.rs.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи