Парада поноса у октобру

Парада поноса у Београду најављена је за 10. октобар. Организатори сматрају да је ове године повољнија друштвена клима за Параду, али да се, ипак, очекују претње.

Представници Геј стрејт алијанске и Квирија центра најавили су да ће 10. октобра у центу Београда бити одржана Парада поноса, под слоганом "Да шетамо заједно".

Окупљање учесника геј параде предвиђено је у парку Мањеж у центру Београда, одакле ће се упутити у шетњу централним београдским улицама, а завршни догађај Параде поноса биће журка у Студентском културном центру, речено је на конференцији за новинаре.

Организатори Параде - Геј стрејт алијанса (ГСА), Квирија центар за промоцију културе ненасиља и равноправности и Група за подршку геј мушкарцима из Новог Сада, проценили су да је ове године повољнија друштвена клима и политичка воља да се та манифестација одржи.

Скуп је пријављен Министарству унутрашњих послова и организатори наводе да је за сада све у реду.

Председник ГСА Лазар Павловић изјавио је да је прошлогодишња парада поноса отказана, јер је недостајала јасна политичка воља.

"Ове године су се промениле неке ствари, политичари су јавно подржали одржавање Параде поноса", истакао је Павловић.

Подршка државног врха и јавних личности

Подршку Паради поноса пружили су председник Србије Борис Тадић, потпредседник Владе Србије Ивица Дачић, председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић, министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић, државни секретар тог министарства Марко Караџић, већина парламентарних странака и многе невладине организације, академске заједнице и јавне личности.

"Очекујемо још већу подршку нашим залагањима да се коначно одржи једна успешна Парада поноса у Србији", рекао је Павловић и додао да она коначно мора да се одржи ради слободе и једнакости ЛГБТ популације у српском друштву.

Председник ГСА је напоменуо да организатори Параде за место одржавања скупа нису узимали у обзир локације које нису у центру Београда.

Ушће и остали простори нису били опција, навео је Павловић, а Организациони одбор се одлучио да манифестација почне у парку Мањеж, а да се настави шетњом улицама Немањином до Владе Србије, Кнеза Милоша, Масариковом и да се заврши у СКЦ-у.

Павловић: Маршута поред институција државе

Према Павловићевим речима, маршута Параде је симболична, јер води поред институција државе, од којих очекују помоћ, а ове године се навршава и 20 година геј-лезбо активизма у Србији.

"Већ неколико месеци смо активни, разговарали смо са свим важним друштвеним актерима, највишим државним представницима и институцијама, невладиним организацијама и установама културе", рекао је председник Квирија центра Бобан Стојановић.

"Стекли смо утисак да је Парада потребна ове године, да постоји друштвени рефлекс, који показује да она може да се деси и да ће бити успешна", рекао је Стојановић.

Стојановић истиче да је битно да припадници ЛГБТ популације знају да је ово њихов град, њихове улице и, ако се деси нешто што није лепо, има ко да их штити.

"Ова парада није оно што се дешава један дан већ целе године", навео је Стојановић.

Председник Квирија центра је најавио да ће Паради поноса претходити такозвани "Прајд вик", седам дана различитих културних догађаја у Београду, који ће промовисати Параду.

Оснивач Групе за подршку геј мушкарцима Адоријан Куруцз је напоменуо да ће недељу дана пре у Новом Саду, Зрењанину, Бечеју и Нишу бити одржане промоције Параде.

Куруцз је позвао све припаднике ЛГБТ популације и све који желе слободнији и безбеднији живот у Србији да дођу 10.10.2010. у Београд - "Да шетамо заједно".

Државни секретар Министарства за људска и мањинска права Марко Караџић је изјавио да парада није сама по себи циљ, а после параде свако од нас ко се обавезао на поштовање људских права мора то и да докаже.

Организатори су саопштили да очекују претње уочи одржавања Параде поноса, али и да очекују да надлежни органи на њих правовремено реагују.

Ранији покушаји организовања параде су пропали. У насилно прекинутој "Паради поноса" у Београду 2001. године повређено је десетак особа, а претходне године полиција није могла учесницима да гарантује безбедност у центру града, а пошто промена локације организаторима није била прихватљива скуп је отказан.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи