Српски ђаци најбољи у Русији

Петочлани тим ђака из Србије најбољи на математичком такмичењу у Русији. Такмичење, које личи на истраживачки рад, траје током целе године и окупља најбоље младе математичаре из око 100 градова света.

На Међународном математичком турниру градова, који је недавно одржан у Русији, петочлани тим из Србије био је најбољи. Реч је о веома угледном математичком такмичењу на којем наши представници учествују већ 20 година.

Један од учесника такмичења, Никола Тешић, оценио је рад свог тима веома добрим што им је донело овакве резултате.

"Требало је да докажемо неку Полијеву теорему која гласи да човек ако бесконачно времена шета, вратиће се у почетну тачку у дводимензионалној мрежи, а у тродимензионалној се неће вратити", објаснио је Никола.

У све четири групе задатака српски ђаци су били најбољи. Истакавши да је такмичење направљено тако да не личи на такмичење већ да личи на истраживачки рад, Стеван Гајовић наглашава да је предност њихове групе то што могу да раде тимски.

Овај турнир специфичан је и по томе што траје током целе године, има три етапе, а у Русију одлазе само најбољи из око 100 градова света.

Милош Арсеновић, професор, пореди ово такмичење са маратоном. "Ради се осам дана једна истраживачка тема. Крене се лагано, прва три-четири дана и то је као неко прво полувреме. Затим следе још тежи задаци, још озбиљнији. Често се поставе теме привучене из више математике, а онда се прилагоде ученицима".

Традиција такмичења траје још од 1980.г одине, а после интернационалне математичке олимпијаде, најважније је такмичење те врсте у свету.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво