Напозната судбина 300 беба

Судбина више од 300 деце које родитељи нису видели од рођења, а речено им је да су рођена мртва или да су умрла одмах по рођењу и даље није позната. У већини случајева документација вођена лоше, а многи су и застарели, рекао омбудсман Саша Јанковић.

У Србији није позната судбина више од 300 деце, које родитељи нису видели од рођења, а речено им је да су рођена мртва или да су умрла непосредно по рођењу.

Омбудсман Саша Јанковић каже да је у већини нерешених случајева лоше вођена документација, а у многим је наступила застерелост.

Стотина деце изгубљена је на путу од болнице ка погребном предузећу. Неки родитељи и 40 година трагају за истином. Беба Мирјане Новокмет проглашена је мртворођеном још 1978. године.

"Када смо тражили да видимо бебу, да је идентификујемо, одбили су и рекли да смо млади, да ћемо имати још деце. Одмах сам сумњала да се нешто дешава. Међутим, ви сте појединац и нормално да нисте могли да се изборите, а нисте ни едуковани да бисте знали шта је у питању", рекла је Мирјана Новокмет.

Омбудсман је својим извештајем скренуо пажњу надлежнима да сумње родитеља нису неосноване.

Јанковић је рекао да када се неко у болницама или матичним службама запита о одређеним чињеницама, често им се говори да нема документације, да је на пример изгубљена у поплавама, иако је касније та иста документација била пронађена.

Према његовим речима, не може се са извесношћу, без додатних истрага рећи да су деца преминула, јер се не може утврдити где су њихова тела сахрањена, јер родитељима није омогућено да виде тела, иако су то тражили и нема доказа о томе ко је потписивао обдукцијске налазе.

"У неким случајевима мајке су потписивале одређена документа за које данас не знају, нити их могу добити, јер евиденције нису вођене како треба, потписи нису читки - једноставно административна аљкавост", нагласио је Јанковић.

Проблем због застарелости 

Омбудсман предлаже већ формираној Скупштинској радној групи, да донесе посебан закон који би омогућио утврђивање непобитне истине. Проблем са несталим бебама је што је у вечини случајева наступила застарелост.

Државна секретарка у Министарству правде Гордана Пуалић рекла је да свако има право на истину и да уколико је било криминалних радњи, треба извршити истрагу да би починиоци одговарали.

Према њеним речима, постоје сметње, јер се на учиниоце примењује закон који је важио у време извршења кривичног дела, а ако је у међувремену закон мењан, онда се примењује онај који је за починиоца блажи. 

Заштитник грађана упозорава да тренутно постоји најмање 11 спорних административних пропуста који могу да буду основа за нове манипулације.

Тако је, на пример, рок за пријаву рођења детета 15 дана, а за пријаву смрти три, што може да доведе до тога да се прво пријави смрт, па онда рођење, из чега се може закључити да је дете проглашено мртвим ипак живо.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи