Обележен Дан авијације

Летачким програмом на војном аеродрому у Лађевцима, обележен Дан авијације. Војска Србије има дугу и цењену ваздухопловну традицију, рекао Шутановац и додао да је модернизација ваздухопловства од изузетног значаја у реформи војске.

Авијација Војске Србије обележила је свој дан, установљен у знак сећања на 2. август 1893. године, када се први пут званично помиње ваздухопловство у тадашњој српској војсци.

Летачком програму на аеродрому у Лађевцима присуствовали су министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић.

"Први задатак, у наредном периоду, биће завршетак професионализације војске и сврставање Србије у ред савремених земаља које имају потпуно професионализовану војску", рекао је Шутановац.

Министар одбране је истакао да Србија има дугу ваздухопловну традицију и да је зато завршетак реформе војске, а тиме и модернизација Ваздухопловства и противваздухопловне одбране и обнова ваздухопловне индустрије од изузетне важности.

"Стварамо услове за успешно извршавање задатака и равноправно партнерство у очувању мира и безбедности у региону и свету", рекао је Шутановац и додао да је српско ваздухопловство изузетно цењено и међу грађанима Србије и код других технички опремњенијих војних ваздухопловстава.

Шутановац је навео да је у претходне две године, обезбеђен ремонт седам летилица, док је на ремонту тренутно 15, да је повећан број сати налета са 20 на 30 сати годишње, а да су ваздухопловни кадрови укључени у међународну размену и школовање.

Командант Ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Ранко Живак рекао је да су Министарство одбране и Генералштаб ВС препознали потребу за осавремењивањем ваздухопловства и подржали почетак реализације најважнијег пројекта у наредном периоду, а то је набавка новог вишенаменског борбеног авиона.

Говорећи о војној индустрији, министар одбране Драган Шутановац изјавио је да је Србија највећи извозник наоружања и војне опреме у региону, од Турске до Аустрије.

Шутановац је изразио очекивање да ће војна индустрија Србије ускоро потписати уговоре о извозу производа вредне милијарду долара.

Историјат ваздухопловства

Припадници Авијације Војске Србије обележавају свој дан, у знак сећања на 2. август 1893, када се први пут званично помиње ваздухопловство у тадашњој српској војсци.

У изменама и допунама Уредбе о формацији целокупне војске, из те године, наведено је да при свакој дивизији треба формирати ваздухопловну, односно балонску чету, с обзиром на то да тада аеродроми још нису постојали.

После Првог светског рата и формирања Југословенског ваздухопловства, краљевим указом из 1924, одређено је да се 2. август, црквени празник Свети Илија, слави као ваздухопловна слава.

Такође, Свети Илија Громовник узет је за заштитника најпре војника, а затим и ваздухопловаца Краљевине Југославије.

Та традиција била је прекинута ратне 1941. и није обнављана све до 1992, када се, на иницијативу војних и цивилних ваздухопловаца, поново враћа на аеродроме у Србији.

 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи