Са шест и по у школу

Свако дете које има шест и по година, по новом Закону о основном образовању, мора да крене у школу. За одлагање поласка у први разред није више довољно само мишљење психолога.

Нови закон о основном образовању налаже да свако дете које има шест и по година - мора да крене у школу. Ту ставку мораће да поштују и све предшколске установе, па децу тог узраста не смеју да примају у вртић.

Надлежни кажу да за одлагање поласка у први разред није више довољно само мишљење психолога. Уколико не пошаљу дете у школу, према новом закону, родитељи плаћају казну од 5 до 25 хиљада динара.

Полазак у школу, један од најузбудљивијих тренутака у животу а за многе родитеље чија деца немају пуних седам година, постао је тешка главобоља.

"Када смо били на тестирању у школи нама је психолог рекао да је наше дете незрело за школу, међутим у вртићу кажу да по новом Закону мора у школу и да га од првог септембра неће примити. Жалили смо се па ћемо видети", наводи родитељ предшколског детета.

Има и оних родитеља чија деца чак нису прошла ни припремни програм у вртићу, који је по закону обавезан. Ипак, по том истом закону и они ће морати у школу.

"Мислим да то није у реду да нас доводе пред свршен чин, да нам исписују децу из вртића, да нам постављају ултиматум. Више ништа није битно - битно је само да ће деца имати шест и по година у септембру и да морају у школу", сматра други родитељ.

Школски психолози, кажу да је негодовање родитеља оправдано. Прерани полазак незрелог детета у школу може да изазове страх од неуспеха па и одбојност према учењу.

"Само дете примећује око себе децу која с лакоћом решавају задатке, а оно не може. Имам искуство колеге коме је на тестирање дошло дете које не зна да изговори 17 гласова. Према новом закону и оно мора у школу - ако не зна да их изговори - ја могу да претпоставим какве ће проблеме имати, како ће научити да чита, пише, да комуницира са другом децом", истиче Весна Јањевић-Поповић школски психолог.

У министарству имају објашњење. Тестирања која раде психолози не служе за одлагање школе већ да би учитељ боље упознао свако дете које долази у његов разред.

Интелектуална зрелост је, кажу једини критеријум, а будући прваци могли би да буду још млађи.

"То ће се десити у наредних десет година да спуштамо полазак деце за годину дана раније - да деца крећу у школу са пет и по до шест година у школу. Ми имамо специјалне школе за децу која не могу да прате нормалну наставу али ми немамо специјале школе за емотивно и социјално незрелу децу. Школа је место за такво сазревање, они неће сазрети поред баке и деке, маме и тате, већ поред својих вршњака и то је нешто што ради цео свет", наводи Желимир Попов из Министарства просвете.

Школа није војска и нема места толиком родитељском страху сматрају у Министарству просвете.

Запослени у школама су, тврде прошли посебне обуке за оспособљавање за рад и са децом којима је потребна посебна подршка.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво