"Мирис кише на Балкану” на РТС-у

Почело снимање серије "Мирис кише на Балкану" према истоименом бестселеру Гордане Куић. Серија режисера Љубише Самарџића емитоваће се од децембра на првом програму РТС-а, а играју Предраг Ејдус, Љиљана Благојевић, Мирка Васиљевић, Александра Бибић, Калина Ковачевић, Марија Вицковић, Синиша Убовић, Милан Васић, Стефан Бузуровић и други.

Продукцијска кућа "Синема Дизајн" је у копродукцији са РТС-ом овог месеца започела снимање игране ТВ серије "Мирис кише на Балкану", према истоименом роману Гордане Куић.

Снимање серије режисера Љубише Самарџића трајаће скоро четири месеца и одвијаће се на великом броју локација у Београду, Сарајеву, Дубровнику, Земуну, Панчеву и неколико села надомак Београда, док је премијера заказана за средину децембра.

Радња ТВ серије обухвата период од 1914. до 1945. године, све до краја Другог светског краја, а прича прати животе чланова породице Салом, Јевреја Сефарда из Сарајева.

Породицу Салом чине отац Леон (Предраг Ејдус), мајка Естера (Љиљана Благојевић), њихових пет ћерки: Бланки (Мирка Васиљевић, која заправо глуми мајку Гордане Куић), Рики (Александра Бибић), Нина (Калина Ковачевић), Бука (Тамара Драгичевић), Клара (Марија Вицковић) и син Атлета (Стефан Бузуровић).

Према речима аутора, кроз сагу о породици Салом у турбулентним годинама два светска рата, причу о прогону и селидбама, долази се до приказа једне епохе и судбине многих породица на нашим просторима, без обзира којим народима и религијама су припадале.

У серији глуми више од сто глумаца, што је преседан у нашој телевизијској продукцији, а значајне улоге тумаче још и Сека Саблић, Танасије Узуновић, Милан Васић, Игор Дамјановић, Горан Навојец и Синиша Убовић.

На конференцији за медије, организованој у Земуну две недеље од почетка снимања, говорили су чланови глумачке, ауторске и продукционе екипе.

Вишеструко награђивани глумац, редитељ и продуцент Љубиша Самарџић, који је претходно режирао и веома гледану серију "Јесен стиже, Дуњо моја", објаснио је да се са ауторком романа о снимању договорио врло брзо.

Самарџић је додао и да ће "Мирис кише на Балкану" гледаоцима омогућити да се удаље од приземне свакодневнице, као и да је за њега ово дело „симбиоза вера, људи и менталитета".

Гордна Куић, ауторка романа који је већ изашао у двадесет издања, открила је да јој је још рецезент Давид Албахари рекао за "Мирис кише на Балкану" да је "филмичан", односно да је веома лако видети слике приликом читања и да јој је драго што је књига коначно адаптирана.

И бака Гордане Куић у серији, Љиљана Благојевић, рекла је да је задовољна што учествује у "свевременској причи која никога не оставља равнодушним", и открила да су једини проблем представљале "чувене плаве очи" лика који игра, због чега је морала да носи сочива у боји.

Сличност приче књиге и серије са својом личном историјом подвукао је Предраг Ејдус, који је рекао да је познавао велики број људи сличних лику Леона, а "Мирис кише на Балкану" је назвао "балканским мелтинг потом".

Извршни продуцент серије је Мирјана Самарџић, сцнариста Ђорђе Милосављевић, директор фотографије Раде Владић, сценограф Вељко Деспотовић, костимограф Невена Миловановић, композитор Немања Мосуровић, а уредник Марко Новаковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи