Такмичење у пружању прве помоћи

Црвени крст Србије домаћин је Европског такмичења у пружању прве помоћи, на коме учествује око 1.000 волонтера Црвеног крста из целе Европе. Србија се не такмичи, пошто је последње четири године била најбоља.

Око 1.000 волонтера Црвеног крста из целе Европе учествује на Европском такмичењу у пружању прве помоћи на Калемегдану, чији је домаћин Црвени крст Србије. Србија се не такмичи, пошто је последње четири године била најбоља, због чега је ове године домаћин такмичења.

Симулације запаљеног аутобуса са путницима и филмска сцена борбе из 19. века су две од укупно девет радних полигона на којима такмичари треба да покажу вештине, умеће и знање у пружању прве помоћи.

Глумци ће да глуме повреде, шминкери ће их нашминкати да изгледају потпуно реално, а екипа Шведске ће показати своје знање и вештине у указивању прве помоћи у области опекотина, крварећих рана и поломљених костију, рекао је председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић.

Свака сцена осликава од четири до седам повреда. Након што реше задатак, такмичари прелазе на следећи полигон. Волонтери из целе Србије имају разнолике улоге на такмичењу.

Генерални секретар Црвеног крста Весна Миленовић каже да обичне, међународно сертификоване судије, који су на полигонима, оцењују рад такмичара, а такозвани маркиранти или симуланти ће према одређеном сценарију глумити одређену врсту повреда.

Такмичење садржи задатке из прве помоћи са различитим ситуацијама масовних несрећа са већим бројем повређених и имају десет минута да збрину повреде док се поред њих налази судија.

На основу бодова које судија додели рангираће се екипе, такође за сваку ситуацију постоји један судија који оцењује лидера екипе, односно координацију самог тима, рекао је судија Александар Пантелић.

Осим радних полигона на такмичењу се налази и десет забавних полигона у којима се оцењује знање о Црвеном крсту као и спретност такмичара.

Организација Европског такмичења екипа прве помоћи поверена је Црвеном крсту због четири узастопне победе, због тога је и пехар такмичења прешао у трајно власништво наше организације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво