Умро Шандор Пал

Политичар, преводилац, лектор, књижевник и предавач Шандор Пал преминуо је у 56. години живота.

Шандор Пал, политичар, преводилац, лектор, књижевник и предавач преминуо је у 56. години живота, саопштено је на сајту Филозофског факултета у Новом Саду, установи у којој је годинама радио на Одсеку за српски језик и лингвистику.

Пал ће остати упамћен као посланик бритког ума, ревносни борац за аутономију мађарске заједнице у Војводини.

Гимназију је завршио у Старом Бечеју, Филозофски факултет у Новом Саду, а у обе те установе је једно време и држао часове. Предавао је и на Катедри за славистику ЕЛТЕ факултета у Будимпешти, аутор је више од 150 студија и седам књига.

Рано се упустио у политику и био посланик у Скупштини Војводине и Скупштини Србије у више наврата. Када је дошло до цепања Демократске заједнице војвођанских Мађара (ДЗВМ) остао је веран изворном крилу, док је друго препустио страначком ривалу Андрашу Агоштону.

Нешто касније појавио се Савез војвођанских Мађара, који је преузео примат међу сународницима у покрајини. Палова странка је постала готово минорна, али је зато својим снажним ангажовањем настојао да не буде потпуно избрисана са политичке сцене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи