Преминуо Миодраг Ђукић

Драмски писац и некадашњи министар културе Миодраг Ђукић преминуо у 72 години. Друштвеним, културним и политичким ангажманом дао је велики допринос у изградњи културног идентитета Србије.

Музеј позоришне уметности Србије саопштио је да је драмски писац Миодраг Ђукић преминуо у 72. години. Ђукић је рођен 1938. године у Прокупљу.

Дипломирао је драматургију на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду.

Био је дугогодишњи председник Удружења драмских писаца Србије. Као истакнута личност у Културно-просветном животу обављао је низ важних друштвених функција.

Био је министар за културу Србије, председник Културно просветне заједнице Београда, директор издавачке куће "Просвета", а дуго година и директор Музеја позоришне уметности.

Друштвеним, културним и политичким ангажманом дао је велики допринос у изградњи културног идентитета Србије.

Аутор је великог броја драмских дела, од којих су многа и изведена, почев од комада "Стрип-тиз код Џакера" у Академском позоришту "Бранко Крсмановић" 1968. године.

Драма "Потраживање у мотелу" награђена је на конкурсу Народног позоришта, где је премијерно изведена 1971. године.

Једна од његових најпознатијих драма "Александар" изведена је у Југословенском драмском позоришту, затим "Кисеоник" у позориштима у Зрењанину и Нишу, а "Кртичњак" у Народном позоришту у Београду.

Ђукићеве драме извођене су и на Радио Београду, а већи број комада објављен је у часопису "Театрон", као и у књижевној едицији "Савремена српска драма".

Комеморација поводом смрти Миодрага Ђукића одржаће се на дан његове сахране, у суботу, 3. јула у театру "Модерна гаража" (Музеј аутомобила).

број коментара 0 Пошаљи коментар