Позив на бојкот "Блица"

Свеопшти Сабор Исламске заједнице у Србији подржао муфтију Муамера Зукорлића у намери да тужи лист "Блиц" због објављивања фотомонтаже са његовим ликом. Муслимани који живе у Србији позвани на бојкот тог листа. Блиц: Позив на бојкот непримерен.

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић добио је подршку Свеопштег сабора те заједнице да поднесе кривичну пријаву против дневног листа Блиц због објављивања фотомантаже са ликом муфтије.

Сабор је такође подржао Зукорлића у намери да од тог дневног листа тражи надокнаду од, како је муфтија раније рекао, "симболичних сто милиона евра".

На седници која је одржана "иза затворених врата" "муслимани који живе у Србији позвани су на бојкот куповине и дистрибуције тог листа, а од међународних исламскиих организација и институција затражена је подршка".

Блиц је прошлог викенда објавио фотомонтажу са Зукорлићевим ликом на којој је он приказан како се рукује с папом Бенедиктом XVI обучен у православну одежду са крстом на глави уз текст "Већи Папа од Папе".

У саопштењу Сабора се наводи да фотомонтажа симболизује "наставак геноцидне политике према муслиманима па се од врха државе, на челу са председником Србије Борисом Тадићем траже чврсте гаранције како би муслимани у Србији могли осетити личну и колективну сигурност, као и равноправност са другим народима и заједницама".

Сабор, који чине представници свих институција Исламске заједнице у Србији, указао је да су муслимани у Србији забринути за будућност свог верског и културног идентитета због "све израженије исламофобије".

"Исламска заједница неће допустити да ова увреда и други примери нетрпељивости према муслиманима на било који начин угрозе добре односе са комшијама хришћанима, указујући да се заједничка будућност гради на међусобном поштовању", истиче се у саопштењу.

Указано је да слобода говора, која представља неоспорну цивилизацијску вредност савременог друштва, "не може бити изговор за поступке антисемитизма, расизма, говора мржње, а ни исламофобије", што се, како се тврди, "покушава чинити на глобалном плану медијским увредама на рачун последњег веровесника ислама, Мухамеда а.с. и других исламских симбола".

Изражена је захвалност свим грађанима, посебно немуслиманима, који су се у великом броју придружили осуди објављивању фотомантаже са муфтијиним ликом.

Сабор је од Мешихата затражио пуну одлучност и, како се наводи, доследност на путу повраћаја и заштите вакуфске имовине, оштро осуђујући спрегу политичара, правосуђа, тајкуна и криминалаца, који последњим трзајима настоје да узурпирају вакуфску имовину, не презајући ни од хушкања полиције на народ.

Сабор је, како се наводи, честитао муфтији Зукорлићу на убедљивој победи Бошњачке културне заједнице на изборима за Бошњачко национално вијеће, "уверени да ова победа представља историјски искорак на путу остварења пуне слободе и права Бошњака и свих муслимана у Србији".

Бошњачке партије критикују позив на бојкот

Представници две најјаче бошњачке партије, Санџачке демократске партије (СДП) и Бошњачке листе за европски Санџак, критиковали су позив на бојкот дневника Блиц и оценили да то неће утицати на тираж листа у Санџаку.

Потпредседник СДП и народни посланик Мунир Потурак је за агенцију Бета оценио да је такав позив, упућен из Исламске заједнице у Србији "директан атак на систем јавног информисања у земљи".

"Они који позивају на такав бојкот требало би да виде карикатуру председника Тадића у данашњем листу Данас, пре него се одлуче да заузму такав став", изјавио је Потурак.

Додао је да се у јавности диже више прашине, него што спорна фотомонтажа муфтије Зукорлића у Блицу заслужује.

"У принципу, више не желим да говорим било шта у јавности о свему што се дешава. Рећи су само да се Зукорлић и Исламска заједница трпају тамо где им није место, а то је политика", оценио је Потурак.

Високи функционер коалиције Бошњачка листа за европски Санџак и народни посланик Есад Џуџевић оценио је да је фотомонтажа у Блицу "помало" непримерена, али да не вредја колективна верска права муслимана у Србији.

"Ја сам верник и не осећам се повредјеним том фотомонтажом. Она је усмерена само према једном човеку, Муамеру Зукорлићу, и говори о амбицијама муфтије да буде верски и национални лидер Бошњака у Србији", рекао је Џуџевић.

Оценио је да данашњи позив на бојкот дневног листа Блиц неће утицати на тираж листа у Санџаку.

"Мислим да већина људи који подржавају такав став у принципу не чита тај дневни лист", рекао је Џуџевић.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво