Акредитовани факултети

Уверења о акредитацијама, стечена на основу провере квалитета високог образовања, свечано уручена представницима седам универзитета и 80 факултета у Србији.

Комисија за акредитацију високошколских установа уручила је дозволе установама које су испуниле услове за рад од трећег до шестог циклуса акредитације. Комисија ускоро треба да постане члан Европске мреже агенција за осигурање квалитета, чиме би њене одлуке биле пуноважне у европском систему високог образовања.

Уверења о акредитацијама свечано су уручена у Палати Србија представницима седам универзитета и 80 факултета у Србији. 

Иначе, до сада је од 18 пријављених, акредитовано 11 универзитета, више од 100 факултета, три високе школе академских студија, и 65 високих школа струковних студија. Акредитоване установе пријављују нове програме па ће од првог јула бити отворен нови циклус.

"Размишљамо посебно како да развијамо заједничке програме са другим универзитетским центрима, како да развијемо универзитетске програме из региона и свим другим могућностима", рекла је професор Неда Бокан, проректор Универзитета у Београду.

Ректор Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици Здравко Витошевић рекао је да Универзитет ове године слави 40 година постојања и остаје чврсто у систему и простору високог образовања Републике Србије, и у зони европског високог образовања.

"Свих 15, односно са виртуелним универзитетом 16 институција Мегатренд универзитета је акредитовано и акрдитован је Мегатренд као установа", каже Мића Јовановић, ректор Мегатренда.

Председник Националног савета за високо образовање Срђан Станковић каже да акредитација треба да уведе неопходан ред у високо образовање.

До 2020. године, Европи ће бити потребно 40 одсто високообразованог становништва. Како је код нас сада са факултетском дипломом само шест и по одсто популације, очекује нас велики посао.

"Још увек се у поступку налази седам универзитета и 21 факултета, а постоји и известан број студијских програма који су још увек под актом упозорења", рекла је председница Акредитационе комисије Вера Ковачевић Вујчић.

Како је упис на факултете и високе школе у току, све што је урађено можете проверити на сајту Комисије за акредитацију, саветују надлежни.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара