Поплаве широм Србије

Ванредна ситуација проглашена у Ваљеву и Лозници. Стотине домаћинстава у опасности. У Шапцу вода ушла у пет домаћинстава, угрожен и затвор. Поплаве и у околини Краљева.

Водостај на свим рекама у Колубарском округу је у порасту. У последња 24 сата пало је више од 50 литара кише по квадратном метру. Штаб за заштиту од елементарних непогода града Ваљева прогласио је ванредну ситуацију у неколико приградских насеља.

У непосредној опасности је стотинак домаћинстава. На отклањању последица ангажоване су све ватрогасно-спасилачке екипе и полиција.

На подручју општине Уб изливају се реке Тамнава и Уб плавећи домаћинства и оранице. Одељење за ванредне ситуације Министарства полиције саопштило је да су расположиве екипе на терену и да покушавају да прокопавањем канала преусмере површинске воде.

Водостај Саве код Шапца од јуче виши је за 84 центиметра и даље је у порасту. У шабачкој општини излио се церски ободни канал и поплавио атаре у више села, а вода је ушла у објекте пет домаћинстава.

Угрожен је и затвор у Шапцу. Водопривредно предузеће "Сава" ојачава насип и поставља џакове са песком.

У општини Коцељева, Тамнава се излила у Доњем Црниљеву и Шабачкој Каменици и поплавила домаћинства у приобалном делу, а под водом су и путеви.

Девет кућа и око 2.000 хектара пољопривредних површина поплављено је током ноћи. Процењено је да је штета од елементарних непогода око 30 милиона динара, али у ту процену није урачуната штета настала током протекле ноћи и данас.

Евакуације због изливања Јадра 

Градоначелник Лознице Видоје Петровић вечерас је прогласио ванредно стање на територији града после обилних киша која је у лозничком крају непрекидно падала готово два дана и изазвале изливање река.

Петровић је рекао да је у лозничком крају, према проценама, поподне под водом било око 1.700 хектара, углавном пољопривредног земљишта које је највише поплавила река Јадар.

Петровић је навео да је у месним заједницама Брадић, Драгинац, Велико Село, Јадранска Лешница и Козјак, Криваја поплављено 40 домаћинстава од којих је 10 евакуисано, али да су у свима избављени стока и друга имовина''.

Петровић је оценио да'' хидролошка ситуација налаже и даље пуну мобилност људи и механизације тим пре што се и даље повећава водостај Јадра у току кроз лознички крај''.

Градоначелник је навео да подручје града Лознице, осим Јадра, угрожавају и остале, мање, реке у Бањи Бадањи, Церница је поплавила пољопривредно земљиште и велики број кућа, излила се и Коренита, као и Лешничка река која се излила у Јадранској Лешници и Добрићу.

Ангажовано је неопходно људство, одговарајуће службе и потребна механизација, а припремљени су и чамци за додатну евакуацију људи ако буде потребна.

Низводно од Малог Зворника нема опасности од изливања Дрине чији је водостај још увек далеко испод критичног.

Поплаве у селу Обрви код КраљеваУ поморавском селу Обрва код Краљева до данас поплављено више од 40 домаћинстава, јер киша на краљевачком подручју пада већ 24 часа.

Излили су се бујични канали и речице, па је вода продрла у штале, угрожене су поједине куће, а и главни пут кроз село је делимично прекривен водом.

Поплављено подручје обилазе екипе Сектора за ванредне ситуације МУП-а и помажу мештанима да џаковима са песком заштите куће.

Потпредседник Кризног штаба за одбрану од поплава Јасмина Јовановић рекла је да је посебан проблем што у овом тренутку угроженима не може много да се помогне.

"Нема техничких могућности да било где направимо отворе за одвод воде, јер нема шта да је прими, пошто су сви одводи препуни", указала је Јовановићева.

У дворишту и шталама Радована Симовића вода је достигла читав метар и стигла на неколико центиметара од куће.

"Удавило ми се двадесетак прасића, краве и бикови су у води до колена, потопљено ми је више од 700 бала сена. Ово је катастрофа", рекао је за Симовић.

Председник Месне заједнице у Обрви Горан Павловић процењује да се током вечери може очекивати даљи пораст воде, јер се ка овом селу слива вода из неколико околних села.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара