Нови документ о Дражи Михаиловићу

У архиву британске обавештајне службе постоји документ о датуму екзекуције генерала Краљевске војске у отаџбини Дража Михаиловић, саопштио државни секретар Слободан Хомен. Документ ће ускоро бити презентован на конференцији за штампу.

Tајне архиве британске обавештајне службе о српској влади и тужилаштву, у којима се налазе и подаци о тачном датуму екзекуције бившег генерала Краљевске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића први пут су, недавно, отворене, изјавио је државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен.

Према његовим речима, реч је о обимној документацији која броји неколико десетина хиљада страна о разним догађајима у периоду од 1941. до 1946. године.

"На неколико места се помиње и сам Дража Михаиловић, а пронађен је и документ који јасно говори о датуму када је извршена смртна казна", каже Хомен и додаје да је тај документ је био под двоструком ознаком поверљивости.

Представници Комисије за утврђивање околности под којима је усмрћен Михаиловић, који су претходних дана боравили у Великој Британији, добили су чврста уверавања да ће ознака поверљивости бити скинута.

"Очекујем да ћемо у наредних месец дана поново упутити делегацију да се упозна са садржином тог документа", нагласио је државни секретар и додао да је један део документације из британских архива фотокопиран и донет у Србију, као и да ће ускоро бити презентован на конференцији за штампу коју ће одржати Комисија.

Документација из британских архива биће врло интересантна за наше историчаре, јер ће бацити ново светло на догађаје из Другог светског рата, нагласио је Слободан Хомен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи