Кембриџ у Србији

Четрнаест младих из Србије, ове године добило шансу да студира на Кембриџу, а седам некадашњих ученика Математичке гимназије добило пуну стипендију од Тринити колеџа. Директор Универзитета Кемриџ Мајкл О'Саливен каже да су ђаци невероватно амбициозни и јако посвећени.

Директор Универзитета Кембриџ посетио је Математичку гимназију у Београду и разговарао са матурантима који су добили стипендије за студирање на том престижном универзитету.

Њих шесторо биће на основним студијама из математике, док ће једна некадашња ученица те гимназије добити стипендију за мастер студије. Утисци и једних и других су позитивни.

Када су ове године у јануару ученици матеметичке гимназије отпутовали на разговор у Кембриџ, нису знали шта их очекује и шта је поред успеха на такмичењима пресудно да би били примљени и добили бесплатно трогодишње студирање.

"Не могу рећи шта је тачно пресудно или који су тачно критеријуми, пошто то само они знају, али претпостављам да се то базира на неком академском успеху, односно успеху у школи и на такмичењима, можда чак највише на том утиску који сам ја оставио на том интервју", рекао је стипендиста Универзитета Кембриџ Лука Милићевић.

Директор Универзитета Кемриџ Мајкл О'Саливен каже да су ђаци невероватно амбициозни и јако посвећени.

"Мислим да професори овде имају снажну моралну обавезу да раде за добробит ученика. Мислим да није чудно што се повећава број српских студената који добијају место не само не Кембриџу, већ и на другим водећим универзитетима у Великој Британији и САД-у", рекао је О'Саливен.

Ученици Математичке гиманзије до сада су освојили преко 350 медаља на разним светским такмичењима. И поред тога није им било лако да се упишу на Кембриж.

Дирекор Математичке гимназије Срђан Огњановић рекао је да су за студенте који нису из Европске уније стипендије знатно више, а услови да буду примљени на универзитет много тежи.

"За Енглезе је било изненађење и они до сада колико сам схватио нису имали такав случај, да из једне школе у једној генерацији тако много успешних ученика постоји", рекао је Огњеновић.

Ученици ове гимназије и даље освајају медаљле на такмичењима, тако да су 20. у свету по оствареном успеху. Последње је било такмичење Архимед у Букурешту.

"Ми смо дакле у екипном пласману били први, а ја сам као такмичар био први. Такмичење је високог нивоа, а припреме смо имали током целе године, као што и увек имамо", рекао је Ученик Математичке гимназије Вукашин Стојисављевић.

Интересантно је да се ученици који заврше Математичку гимназију често враћају у њу као професори.

Кембриџ фонд је изразио спремност да нашим студентима умањи школарину, уколико српске институиције пруже подршку и активно сарађују у налажењу одговарајућег запослења за стипендисте, после њиховог повратка у Србију.

Фонд за младе таленте је седам некадашњих ученика Математичке гимназије, који су добили стипендију Тринити колеџа, наградио са укупно 2,3 милиона динара.

Од 2008. године до данас, овај Фонд је стипендирао или наградио више од 3.300 средњошколаца и студената.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво