Основци полажу пријемни испит

Ученици основних школа полагали су квалификациони испит из српског језика за упис у средњу школу. Министар просвете Жарко Обрадовић, у директном преносу на РТС-у и Радио Београду, извукао комбинацију питања под редним бројем три.

Извлачењем комбинације питања под редним бројем три, почело је полагање квалификационог испита из српског, односно матрењег, језика за упис у средње школе. Комбинацију питања, у директном преносу на Првом програму РТС-а и Радио Београда, извукао је министар просвете Жарко Обрадовић.

Начин полагања испита је исти као и прошле године. Из српског језика полаже се 20 питања, а само у неким од њих промењен је редослед тачног одговора. Тест се ради од 10 до 12 сати.

Испит из математике полагаће се у уторак. Од 17 задатака, пет је нових у којима ће бити промењени бројеви, док ће структура остати иста. На испиту из математике није дозвољена употреба дигитрона и других електронских помагала, већ само оловка и прибор за геометрију.

Тест мора бити попуњен хемијском оловком. За решавање задатака ђаци имају два сата. Одмах по заврешетку теста биће објављени резултати задатака.

Одштампано је укупно 84.000 тестова. За четворогодишња занимања пријављено је око 70.000 ученика, од 80.000 колико је завршило основну школу, а места има око 87.000.

Тестови су штампани на језицима националних мањина, а први пут ове године и на хрватском језику. Смештени су у школама или школским управама, а до њиховиг преузимања су контролом МУП-a.

Ово је последња генерација која на овакав начин полаже пријемни за упис у средње школе. Од следеће године уводи се мала матура.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво